Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення...
Збережено в:
Дата: | 2014 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2014
|
Назва видання: | Физиология растений и генетика |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
Репозиторії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-159435 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1594352019-10-04T01:25:37Z Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор Пикало, С.В. Волощук, С.І. Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення порівняно з вихідним сортом. Доведено можливість використання культури мікроспор як тест-системи для вивчення солестійкості генотипів тритикале озимого. Разработаны биотехнологические условия отбора устойчивых к засолению генотипов тритикале озимого в культуре изолированных микроспор. Установлено, что концентрация 100 мМ NaCl в селективных средах позволяет дифференцировать генотипы тритикале по солеустойчивости. Показано, что некоторые гибриды более устойчивы к засолению по сравнению с исходным сортом. Доказана возможность использования культуры микроспор как тест-системы для изучения солеустойчивости генотипов тритикале озимого. The biotechnological terms of selection of resistant winter triticale genotypes to salinity in isolated microspores culture were developed. The concentration of NaCl 100 mM in selective media allows to differentiate triticale genotypes for salt tolerance. It was found that some hybrids have higher resistance to salinity as compared to the original variety. The ability to use microspore culture as a test system for the study of salt tolerance of winter triticale genotypes was proven. 2014 Article Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 2308-7099 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435 633.11:631.523.085:581 uk Физиология растений и генетика Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
description |
Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення порівняно з вихідним сортом. Доведено можливість використання культури мікроспор як тест-системи для вивчення солестійкості генотипів тритикале озимого. |
format |
Article |
author |
Пикало, С.В. Волощук, С.І. |
spellingShingle |
Пикало, С.В. Волощук, С.І. Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор Физиология растений и генетика |
author_facet |
Пикало, С.В. Волощук, С.І. |
author_sort |
Пикало, С.В. |
title |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
title_short |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
title_full |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
title_fullStr |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
title_full_unstemmed |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
title_sort |
вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор |
publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
publishDate |
2014 |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435 |
citation_txt |
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. |
series |
Физиология растений и генетика |
work_keys_str_mv |
AT pikalosv vivčennâstíjkostídozasolennâgenotipívtritikaleozimogozvikoristannâmkulʹturiízolʹovanihmíkrospor AT voloŝuksí vivčennâstíjkostídozasolennâgenotipívtritikaleozimogozvikoristannâmkulʹturiízolʹovanihmíkrospor |
first_indexed |
2023-05-20T17:57:28Z |
last_indexed |
2023-05-20T17:57:28Z |
_version_ |
1796154484085227520 |