Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор

Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2014
Автори: Пикало, С.В., Волощук, С.І.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України 2014
Назва видання:Физиология растений и генетика
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-159435
record_format dspace
spelling irk-123456789-1594352019-10-04T01:25:37Z Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор Пикало, С.В. Волощук, С.І. Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення порівняно з вихідним сортом. Доведено можливість використання культури мікроспор як тест-системи для вивчення солестійкості генотипів тритикале озимого. Разработаны биотехнологические условия отбора устойчивых к засолению генотипов тритикале озимого в культуре изолированных микроспор. Установлено, что концентрация 100 мМ NaCl в селективных средах позволяет дифференцировать генотипы тритикале по солеустойчивости. Показано, что некоторые гибриды более устойчивы к засолению по сравнению с исходным сортом. Доказана возможность использования культуры микроспор как тест-системы для изучения солеустойчивости генотипов тритикале озимого. The biotechnological terms of selection of resistant winter triticale genotypes to salinity in isolated microspores culture were developed. The concentration of NaCl 100 mM in selective media allows to differentiate triticale genotypes for salt tolerance. It was found that some hybrids have higher resistance to salinity as compared to the original variety. The ability to use microspore culture as a test system for the study of salt tolerance of winter triticale genotypes was proven. 2014 Article Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр. 2308-7099 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435 633.11:631.523.085:581 uk Физиология растений и генетика Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
description Розроблено біотехнологічні умови добору стійких до засолення генотипів тритикале озимого в культурі ізольованих мікроспор. Встановлено, що концентрація 100 мМ NaCl в селективних середовищах дає змогу диференціювати генотипи тритикале за солестійкістю. Показано, що деякі гібриди стійкіші до засолення порівняно з вихідним сортом. Доведено можливість використання культури мікроспор як тест-системи для вивчення солестійкості генотипів тритикале озимого.
format Article
author Пикало, С.В.
Волощук, С.І.
spellingShingle Пикало, С.В.
Волощук, С.І.
Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
Физиология растений и генетика
author_facet Пикало, С.В.
Волощук, С.І.
author_sort Пикало, С.В.
title Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
title_short Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
title_full Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
title_fullStr Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
title_full_unstemmed Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
title_sort вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор
publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
publishDate 2014
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159435
citation_txt Вивчення стійкості до засолення генотипів тритикале озимого з використанням культури ізольованих мікроспор / С.В. Пикало, С.І. Волощук // Физиология растений и генетика. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 267-273. — Бібліогр.: 20 назв. — укр.
series Физиология растений и генетика
work_keys_str_mv AT pikalosv vivčennâstíjkostídozasolennâgenotipívtritikaleozimogozvikoristannâmkulʹturiízolʹovanihmíkrospor
AT voloŝuksí vivčennâstíjkostídozasolennâgenotipívtritikaleozimogozvikoristannâmkulʹturiízolʹovanihmíkrospor
first_indexed 2023-05-20T17:57:28Z
last_indexed 2023-05-20T17:57:28Z
_version_ 1796154484085227520