Роль Сергія Єфремова в творенні комеморативних практик української спільноти (на матеріалах ушанування пам’яті Бориса Грінченка): 1910–1913 роки - Іваницька, С. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
Стаття присвячена з’ясуванню ролі видатного публіциста Сергія Єфремова у “винайденні традиції”, творенні “місць пам’яті” й пантеону видатних діячів модерної доби українського руху. Змальований внесок С. Єфремова в укладання меморіального збірника “Над могилою Бориса Грінченка” (1910). На підставі концепцій колективної пам’яті і теорії поколінь проаналізовано статті С. Єфремова, де конструюється образ Бориса Грінченка. Джерелами послугували публіцистика, щоденники, мемуари, листування. Автор доходить висновку, що особливого значення на другому й на третьому етапах націєтворення набувають свята, ювілеї, меморіальні (поминальні) збірки, перевидання та коментування спадщини символічних постатей “українства” з відповідними акцентами стосовно її “невмирущості“, злободенності для сучасних та прийдешніх поколінь.