Кадастр біотопів як основа збереження землі при ринкових відносинах - Дідух, Я.П.; Вакаренко, Л.П. (Вісник НАН України, 2019)
У зв'язку із запровадженням ринку земель сільськогосподарського призначення відносини між суспільством і природою можуть ускладнитися, оскільки категорія таких земель чітко не визначена, що спричиняє гострі дискусії, зокрема при наданні їм природоохоронного статусу. Одним з ефективних способів регуляції цих відносин є формування кадастрів різних категорій природних ресурсів з використанням ГІС-технологій, баз даних та сучасних методів їх аналізу. Оскільки у наявних кадастрах (зокрема і Державному земельному) немає необхідної інформації щодо комплексної оцінки екосистем, а наведено лише оцінку їх господарського використання із зазначенням суб'єктів господарювання, пропонується створення кадастру біотопів, класифікація яких розроблена для України на загальноєвропейських принципах EUNIS. Такий кадастр забезпечить не лише інвентаризацію екосистем топологічного рівня, їх різноманітності, а й слугуватиме основою для оцінки збитків, екосистемних послуг, моніторингу, менеджменту, прогнозування, формування екомережі, створення заповідних об'єктів, прийняття відповідних рішень щодо ефективного управління та невиснажливого використання природних ресурсів на еколого-економічних принципах. У перспективі на основі наявних кадастрів пропонується створення Національного кадастру природних ресурсів України, який був би інтегрований до загальноєвропейського кадастру INSPIRE.