«Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля

У статті розглянуто «кухонний» посуд канівської групи Західного Трипілля та простежено його локально-хронологічні відмінності. Виявлено ознаки, за якими можна розподіляти наявні керамічні комплекси в часовому діапазоні кінця етапу В ІІ — другої половини С І....

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автор: Овчинников, Е.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут археології НАН України 2010
Назва видання:Археологія і давня історія України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/161388
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:"Кухонна" кераміка канівської групи Західного Трипілля / Е.В. Овчинников // Археологія і давня історія України: Зб. наук. пр. — К.: ІА НАН України, 2010. — Вип. 4. — С. 32-40. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-161388
record_format dspace
spelling irk-123456789-1613882019-12-09T01:26:07Z «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля Овчинников, Е.В. Статті У статті розглянуто «кухонний» посуд канівської групи Західного Трипілля та простежено його локально-хронологічні відмінності. Виявлено ознаки, за якими можна розподіляти наявні керамічні комплекси в часовому діапазоні кінця етапу В ІІ — другої половини С І. Керамика с примесью толченой раковины в тесте, т.н. «кухонная», является неотъемлемой частью керамических комплексов каневской группы. Несмотря на меньшую, сравнительно с расписной посудой, информативность, «кухонная» посуда в зависимости от региона и времени ее существования также имеет четкие отличия. Каневскую «кухонную» керамику отличает устойчивость технологии сырья. Максимально используется в качестве отощителя толченая раковина и в единичных случаях — дресва или песок. Традиционным остается оформление поверхности горшков полосчатым сглаживанием («расчесами»). Формы сосудов однообразны: горшки, миски конические и полусферические. Лишь в поздних комплексах появляется форма миски, сочетающая усеченный конус и полусферу. Уникальными являются миниатюрные копии «кухонных» горшков. По изменениям в элементах декора (орнамент, выступающие налепные детали) можно синхронизировать комплексы каневской «кухонной» керамики с аналогичной керамикой владимировско-томашовского варианта Западного Триполья во временном диапазоне конец этапа В ІІ — вторая половина С І. So-called «kitchen» pottery contains pounded shells in its batter; and it could be placed among immanent traits within pottery assemblages attributed to Kaniv group. These ceramics are usually thought to be less informative than painted ones, but, on the other hand, they also have some distinct regional and chronological difference. Raw material technology is the stable feature of the wares in question. The pounded shells were absolutely predominant and preferable nonplastic; gritty debris or sand served as facultative leaning agents, and tradition of making striped design (or «combings») on a pot was still very strong. As a rule, vessels from the sites are similar, i. e. pot, cone-shaped or hemispherical dishes. Particular form of a dish combining truncated cone and hemisphere only occurs in the latest contexts. Some miniature replicas of «kitchen» pot are unique too. According to changes in ornamentation patterns (decoration, attached prominent parts) it is possible to synchronize «kitchen» pottery assemblages in Kaniv group to analogous ceramics in Volodymyrivka — Tomashivka variant of West Trypillya culture in the range from the end of Trypillya В ІІ to the 2nd half of Trypillya С І. 2010 Article "Кухонна" кераміка канівської групи Західного Трипілля / Е.В. Овчинников // Археологія і давня історія України: Зб. наук. пр. — К.: ІА НАН України, 2010. — Вип. 4. — С. 32-40. — Бібліогр.: 22 назв. — укр. 2227-4952 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/161388 uk Археологія і давня історія України Інститут археології НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Статті
Статті
spellingShingle Статті
Статті
Овчинников, Е.В.
«Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
Археологія і давня історія України
description У статті розглянуто «кухонний» посуд канівської групи Західного Трипілля та простежено його локально-хронологічні відмінності. Виявлено ознаки, за якими можна розподіляти наявні керамічні комплекси в часовому діапазоні кінця етапу В ІІ — другої половини С І.
format Article
author Овчинников, Е.В.
author_facet Овчинников, Е.В.
author_sort Овчинников, Е.В.
title «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
title_short «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
title_full «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
title_fullStr «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
title_full_unstemmed «Кухонна» кераміка канівської групи Західного Трипілля
title_sort «кухонна» кераміка канівської групи західного трипілля
publisher Інститут археології НАН України
publishDate 2010
topic_facet Статті
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/161388
citation_txt "Кухонна" кераміка канівської групи Західного Трипілля / Е.В. Овчинников // Археологія і давня історія України: Зб. наук. пр. — К.: ІА НАН України, 2010. — Вип. 4. — С. 32-40. — Бібліогр.: 22 назв. — укр.
series Археологія і давня історія України
work_keys_str_mv AT ovčinnikovev kuhonnakeramíkakanívsʹkoígrupizahídnogotripíllâ
first_indexed 2023-06-10T11:11:15Z
last_indexed 2023-06-10T11:11:15Z
_version_ 1796154668488851456