Українське питання у листуванні членів ОУН з італійськими державними діячами у 1930-х роках - Ковальчук, В. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті проаналізовано еволюцію політичних консультацій між ОУН і урядом Італії упродовж 1930-х рр. з приводу статусу західноукраїнських земель. Особливо плідними виявилися переговори між представником ОУН в Італії Є. Онацьким та італійським дипломатом Е. Інсабато. У 1930–1932 рр., коли Італія проголосила ревізіонізм у зовнішній політиці, ОУН не змогла зацікавити її дипломатів ідеєю створення незалежної України. У 1933–1935 рр., хоча Італія і задекларувала підтримку національних рухів народів СРСР, про український націоналізм не йшлося. З 1936 р. країна визнала українські землі зоною німецьких інтересів. Представникам ОУН вдалося налагодити стабільну співпрацю із зовнішньополітичним відомством Італії лише у видавничій та освітній галузях.