Механізми адаптації клітин до гіпоксії, або як "перекрити кисень" злоякісній пухлині (Нобелівська премія з фізіології та медицини 2019 року) - Романюк, С.І.; Комісаренко, С.В. (Вісник НАН України, 2019)
Нобелівську премію з фізіології та медицини у 2019 р. присуджено двом американським ученим — Вільяму Дж. Келіну-молодшому (William G. Kaelin, Jr.) з Гарвардського університету та Грегу Л. Семензі (Gregg L. Semenza) з Університету Джонса Хопкінса, а також британському досліднику Пітеру Дж. Реткліффу (Sir Peter J. Ratcliffe) з Оксфордського університету за «відкриття того, як клітини відчувають і пристосовуються до наявності кисню». Роботи цьогорічних нобелівських лауреатів заклали основу для розуміння того, як рівень кисню впливає на клітинний метаболізм та фізіологічні функції. Їх дослідження відкривають шлях до розроблення нових стратегій у боротьбі з анемією, раком та багатьма іншими хворобами.