Методи й підходи до екосистемного оцінювання збитків від забруднення навколишнього природного середовища - Шевченко, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Проаналізовано переваги та недоліки підходів і методів оцінки збитків, завданих забрудненням довкілля. Встановлено, що існуюча система оцінювання збитків та дійсного стану заподіяної шкоди базується на застосуванні нормативно-правових документів у галузі природокористування, включаючи кодекси, закони, постанови, накази тощо, які не передбачають попередження виникнення збитків. Обґрунтовано необхідність використання екосистемного підходу та поняття фактору впливу, що враховує кожний конкретний випадок. Запропоновано новий метод оцінювання збитків, котрий охоплює всі компоненти екосистеми та здійснюється поетапно.