Міжнародний досвід впровадження СЕО: уроки та можливості для України - Шевченко, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Проаналізовано міжнародний досвід проведення процедури стратегічної екологічної оцінки (СЕО). Досліджено нормативно-правові акти зарубіжних країн, в яких СЕО є базовим документом для координації дій між різними рівнями влади та ухвалення рішень щодо розподілу фінансових ресурсів. Доведено необхідність застосування досвіду проведення процедури країн-сусідів для можливостей упровадження в Україні, що стане каталізатором ефективного розвитку екологічної політики. Обґрунтовано необхідність СЕО як унікального комплексу процедур підтримки планів, проектів, програм, котрий забезпечує мінімізацію виникнення конфліктів у майбутньому унаслідок неузгодженості інтересів різних сторін стосовно стану навколишнього природного середовища уможливить досягнення компромісу на шляху реалізації стратегічного рішення. Запропоновано пріоритетні напрями розвитку СЕО як ефективного інструменту екологічної політики. Визначено, що унормування СЕО на правому рівні наблизить виконання умов Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.