Доля дитини-сироти у творчості Ч. Діккенса (за романом “Пригоди Олівера Твіста”) - Гричаник, Н.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядається прозова спадщина англійського письменника-реаліста Чарльза Діккенса. Особлива увага приділяється детальному аналізу автобіографічного сатиричного роману «Пригоди Олівера Твіста». Пропонується авторське бачення образу дитини-сироти. Описується складний шлях Олівера Твіста до щасливого життя: народження та виховання у робітному будинку, вимушене проживання серед ватаги лондонських злодіїв, знайомство зі співчутливими та добрими людьми, отримання спадщини та щасливе майбутнє життя. Підтверджується думка письменника про те, що добро завжди перемагає зло.