Управляемый разветвитель на основе планарного гиперболического метаматериала - Миляев, М.А.; Недух, С.В.; Тарапов, С.И. (Радіофізика та електроніка, 2020)
Предмет і мета роботи. Створено і досліджено розгалужувач надвисокочастотної-хвилі на основі планарного гіперболічного метаматеріалу з дефектом у структурі. У планарному гіперболічному метаматеріалі створюються умови, за яких поширення електромагнітної (ЕМ) хвилі каналізується в певному напрямку, який залежить від параметрів метаматеріалу. Розгалуження хвилі можливе при створенні дефекту усередині метаматеріалу, від якого частина падаючої хвилі буде відбиватися. У випадку зміни просторової орієнтації дефекту щодо падаючої ЕМ-хвилі змінюється напрям поширення відбитої ЕМ-хвилі. Таким чином у розглянутий розгалужувач можна впровадити керування поширенням хвилі.