Гідрофізичні і геологічні особливості, методи і модель аерокосмічного моніторингу пошуку покладів вуглеводнів на морському шельфі - Хижняк, А.В.; Седлерова, О.В.; Федоровський, О.Д. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
У статті виконано аналіз гідрофізичних і геологічних особливостей виявлення температурних і оптичних аномалій над покладами вуглеводнів та запропоновані методи і модель для аерокосмічного моніторингу морського шельфу з метою пошуку покладів вуглеводнів. Встановлено, що під дією вуглеводневих флюїдів у водному середовищі створюються бульбашки і внутрішні хвилі, які відображаються на морській поверхні появою температурних аномалій. Мережева модель міждисциплінарного оцінювання ділянок на нафтогазоперспективність з урахуванням залежності між рівнями і зворотними зв'язками дає можливість більш об'єктивно і достовірно приймати рішення.