Літератори та "червоні моряки" проти "червоних комісарів": два тижні миколаївської "матроської республіки" (14-27 травня 1919 р.) - Савченко, В. (Краєзнавство, 2018)
В статті вперше в історіографії аналізуються причини, цілі, хід збройного виступу моряків проти диктатури більшовиків у місті Миколаєві в травні 1919 р., а також розглядається структура влади, яка сформувалася під час повстання, роль ідеологів повстання Я. Плешкевича та С. Юріцина, вперше аналізуються публікації газет повстанців «Свободное слово красного моряка».