"Собори душ своїх бережіть, друзі. Собори душ!.." - Мех, Н. (Краєзнавство, 2018)
У статті зроблено спробу поглянути на роман Олеся Гончара «Собор» у широкому мовно-культурному вимірі. Розглянуто твір як духовний заповіт автора. Роман представлено очима сучасників. Особливу увагу приділено минулому українського народу, зокрема козаччині. Шана до славетних проявів українського духу на різних часових зрізах історичного розвитку нашого народу, рішучість у збереженні та плеканні духовних скарбів, любов до людей та Батьківщини – все це ми бачимо в «орлиному» «Соборі» Олеся Гончара.