Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat

The effect of shortterm high (40 °C, 2 h) and positive low (4 °C, 2 h) temperatures, as well as simulated moderate soil drought, on the total free amino acid and proline contents is studied under controlled conditions on organs of 14dayold Triticum aestivum L. plants, the cultivar Podolyanka. The...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2020
Автори: Babenko, L.M., Romanenko, K.O., Kosakivska, I.V.
Формат: Стаття
Мова:English
Опубліковано: Видавничий дім "Академперіодика" НАН України 2020
Назва видання:Доповіді НАН України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/170342
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat / L.M. Babenko, K.O. Romanenko, I.V. Kosakivska // Доповіді Національної академії наук України. — 2020. — № 2. — С. 87-92. — Бібліогр.: 15 назв. — англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-170342
record_format dspace
spelling irk-123456789-1703422020-07-12T01:29:34Z Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat Babenko, L.M. Romanenko, K.O. Kosakivska, I.V. Екологія The effect of shortterm high (40 °C, 2 h) and positive low (4 °C, 2 h) temperatures, as well as simulated moderate soil drought, on the total free amino acid and proline contents is studied under controlled conditions on organs of 14dayold Triticum aestivum L. plants, the cultivar Podolyanka. The contents of free amino acids and proline are found to be higher in shoots of control plants and are, respectively, 18.29 mg/g and 0.85 mg/g of dry weight. Under simulated moderate soil drought conditions, the free amino acids and proline contents increase in shoots by 17 % and 71 %, respectively, while in the roots by 50 % and 61 %. During a shortterm hyperthermia, the increases in free amino acid and proline content in shoots by 12 and 47 %, respectively, and in roots by 30 % and 23 %, respectively, are also observed. The response to a shortterm hyperthermia was less pronounced. The involvement of free amino acids and proline in developing the resistance to abiotic stressors in winter wheat is discussed. У контрольованих умовах досліджено вплив короткотривалої високої (40 °C, 2 год) і позитивної низької (4 °C, 2 год) температур та помірної ґрунтової посухи на загальний вміст вільних амінокислот і проліну в органах 14-добових рослин Triticum aestivum L. сорту Подолянка. Встановлено, що вміст вільних амінокислот і проліну був вище у пагонах контрольних рослин і становив відповідно 18,29 та 0,85 мг/г маси сухої речовини. За умов модельованої помірної грунтової посухи вміст вільних амінокислот і проліну підвищився у пагонах відповідно на 17 та 71 %, тоді як у коренях — на 50 та 61 %. У разі короткотривалої гіпотермії також зафіксовано зростання вмісту вільних амінокислот і проліну у пагонах відповідно на 12 та 47 %, а в коренях — на 30 та 23 %. Реакція на короткотривалу гіпертермію була менш виразною. Обговорюється участь вільних амінокислот і проліну у набутті стійкості озимої пшениці до абіотичних стресорів. В контролируемых условиях исследовано влияние кратковременной высокой (40 °C, 2 ч) и положительной низкой (4 °C, 2 ч) температур и умеренной почвенной засухи на общее содержание свободных аминокислот и пролина в органах 14-суточных растений Triticum aesti vum L. сорта Подолянка. Установлено, что содержание свободных аминокислот и пролина было выше в побегах контрольных растений и составляло соответственно 18,29 и 0,85 мг/г массы сухого вещества. В условиях умеренной почвенной засухи содержание свободных аминокислот и пролина повысилось в побегах соответственно на 17 и 71 %, тогда как в корнях — на 50 и 61 %. При кратковременной гипотермии также зафиксирован рост содержания свободных аминокислот и пролина в побегах соответственно на 12 и 47 %, а в корнях — на 30 и 23 %. Реакция на кратковременную гипертермию была менее выраженной. Обсуждается участие свободных аминокислот и пролина в приобретении устойчивости озимой пшеницы к абиотическим стрессорам. 2020 Article Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat / L.M. Babenko, K.O. Romanenko, I.V. Kosakivska // Доповіді Національної академії наук України. — 2020. — № 2. — С. 87-92. — Бібліогр.: 15 назв. — англ. 1025-6415 DOI: doi.org/10.15407/dopovidi2020.02.087 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/170342 581.143.6 en Доповіді НАН України Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language English
topic Екологія
Екологія
spellingShingle Екологія
Екологія
Babenko, L.M.
Romanenko, K.O.
Kosakivska, I.V.
Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
Доповіді НАН України
description The effect of shortterm high (40 °C, 2 h) and positive low (4 °C, 2 h) temperatures, as well as simulated moderate soil drought, on the total free amino acid and proline contents is studied under controlled conditions on organs of 14dayold Triticum aestivum L. plants, the cultivar Podolyanka. The contents of free amino acids and proline are found to be higher in shoots of control plants and are, respectively, 18.29 mg/g and 0.85 mg/g of dry weight. Under simulated moderate soil drought conditions, the free amino acids and proline contents increase in shoots by 17 % and 71 %, respectively, while in the roots by 50 % and 61 %. During a shortterm hyperthermia, the increases in free amino acid and proline content in shoots by 12 and 47 %, respectively, and in roots by 30 % and 23 %, respectively, are also observed. The response to a shortterm hyperthermia was less pronounced. The involvement of free amino acids and proline in developing the resistance to abiotic stressors in winter wheat is discussed.
format Article
author Babenko, L.M.
Romanenko, K.O.
Kosakivska, I.V.
author_facet Babenko, L.M.
Romanenko, K.O.
Kosakivska, I.V.
author_sort Babenko, L.M.
title Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
title_short Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
title_full Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
title_fullStr Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
title_full_unstemmed Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
title_sort stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat
publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
publishDate 2020
topic_facet Екологія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/170342
citation_txt Stress temperature and soil drought effects on amino acid composition in winter wheat / L.M. Babenko, K.O. Romanenko, I.V. Kosakivska // Доповіді Національної академії наук України. — 2020. — № 2. — С. 87-92. — Бібліогр.: 15 назв. — англ.
series Доповіді НАН України
work_keys_str_mv AT babenkolm stresstemperatureandsoildroughteffectsonaminoacidcompositioninwinterwheat
AT romanenkoko stresstemperatureandsoildroughteffectsonaminoacidcompositioninwinterwheat
AT kosakivskaiv stresstemperatureandsoildroughteffectsonaminoacidcompositioninwinterwheat
first_indexed 2023-10-18T22:27:10Z
last_indexed 2023-10-18T22:27:10Z
_version_ 1796155555032596480