"…Різниця між малоросами і росіянами дуже різка" (історико-краєзнавчі нотатки Володимира Вернадського) (Вісник НАН України, 2020)
Редакція журналу «Вісник НАН України» пропонує читачам ознайомитися з маловідомими історико-краєзнавчими записками молодого Володимира Вернадського, які він занотовував під час своєї поїздки до Новомосковського повіту Катеринославської губернії в 1884 і 1885 рр. Автор наводить у них свої спостереження природничого і краєзнавчого характеру, аналізує історичні процеси і розгортає широку панораму соціально-побутових, психологічних та етнографічних особливостей місцевого населення, звертаючи увагу на відмінності українців, які становили тоді переважну більшість жителів, та переселених у цей край вихідців з російських губерній.