Формування та забезпечення багаторівневої системи соціальної безпеки України в контексті державного регулювання - Сидорчук, О.Г.; Панькова О.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
Становлення та забезпечення безпекового середовища в Україні є вкрай актуальним стратегічним пріоритетом державного управління в умовах посилення зовнішніх та внутрішніх загроз. Воно залежить від забезпеченості умов безпеки на державному, суспільному та особистісному рівнях. Вітчизняна практика державного регулювання соціально-економічними процесами не ґрунтується на перевагах одночасної задіяності суб’єктів соціальної безпеки – людини, суспільства, держави через відсутність побудови багаторівневої системи. Саме така система надає можливості більш ефективно протидіяти зовнішнім та внутрішнім загрозам соціальній безпеці країни за рахунок одночасного залучення та використання їх потенціалів. Тому метою статті стало дослідження проблем формування та забезпечення соціальної безпеки людини, суспільства та держави в Україні як багаторівневої системи, в основі якої – захищеність соціальних інтересів людини, держави та суспільства, що забезпечує соціально-економічну стабільність, внутрішню стійкість в умовах нестабільності. В статті авторами визначено сутність соціальної безпеки як багаторівневої системи з позицій системного, структурно-функціонального, субстанціонального підходів. Визначено характер взаємозв’язків суб’єктів та об’єктів в системі соціальної безпеки; оцінено вплив сфер національної безпеки на досягнення цілей соціальної безпеки. Розкрито основні перешкоди реалізації багаторівневої системи соціальної безпеки людини, суспільства та держави в Україні. Запропоновано структурну модель багаторівневої системи соціальної безпеки, що має прояв у соціальних інтересах людини, суспільства та держави.