Реінкарнація пам'яті, або Портрет покоління в інтер'єрі часу: "Діти Чумацького Шляху" Докії Гуменної - Василенко, В.С. (Слово і Час, 2019)
У статті проаналізовано роман-тетралогію “Діти Чумацького Шляху” Докії Гуменної в контексті художньої прози української діаспори повоєнного часу. Досліджено жанрову природу, позицію наратора, проблеми взаємозв'язку часу та простору. З'ясовано, що визначальною в романі є ідея поколіннєвої свідомості, а поняття покоління пов'язано з категоріями роду, пам'яті, ідентичності (національної, соціальної, культурної, ґендерної). Крім того, порушено питання про наявність у романі альтернативних автобіографій письменниці як одного зі способів конструювання самоідентичності.