“Вне Полтавы не могу …” Топос міста у творчості Івана Котляревського - Сарапин, В.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
У статті йдеться про художню специфіку топосу Полтави у творчості Івана Котляревського, зокрема у “Пісні на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну”, “малоросійській опері” “Наталка Полтавка” та епістолярії. Вказано, що місто постає як духовний простір українства, гармонізоване національне середовище, де проявляються ідеалізовані риси української ментальності.