Образ міста в історичному контексті: Крим наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття - Аверіна-Лугова, Д.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2010)
Стаття присвячена проблемі формування сталого комплексу уявлень про провінційне кримське місто та його жителів наприкінці ХIХ – на початку ХХ століття. Віділено просторові та часові атрибути образов міст Кримського півострова, підкреслено неоднозначність відношення кримських городян до місць свого помешкання, зафіксовано зміну стратегій взаємодії міст та їх жителів, обумовлену специфікою історичного періоду. Аргументовано виняткове значення зазначених факторів еволюції соціокультурного простору населеного пункту.