Стаціонарний режим для системи масового обслуговування типу M | M | c | c + m із сталою інтенсивністю повторів - Лебєдєв, Є.О.; Пономарьов, В.Д. (Доповіді НАН України, 2020)
Розглядається двовимірний марковський процес {X(t), t≥0}, фазовий простір якого являє собою решітку в напівсмузі S(X) = {0,1,…, c +m}×Z₊. Процес {X(t), t≥0} описує обслуговування вимог у багатоканальній системі з повторними викликами та інтенсивністю повторів, яка не залежить від числа повторних викликів. Спочатку для моделі, що розглядається, знайдена умова ергодичності. Потім отримано матрич новекторне подання стаціонарного розподілу через параметри системи. Метод дослідження базується на апроксимації вихідної моделі за допомогою урізаної з подальшим переходом до границі. Застосування отриманих результатів продемонстровано на числових прикладах, у яких наведена залежність блокуючої ймовірності та середньої величини черги в стаціонарному режимі від параметрів системи.