Светозависимое поглощение CO2 изолированными хлоропластами гороха - Полищук, А.В.; Подорванов, В.В.; Семенихин, А.В.; Золотарева, Е.К. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методом iнфрачервоного газового аналiзу встановлено, що освiтлення iзольованих хлоропластiв класу “В” iндукує поглинання до 320 нмоль CO2 на 1 мг хлорофiлу з газової фази над суспензiєю. Процес поглинання починається одразу ж пiсля початку освiтлення i розвивається протягом 15–20 с. Пiсля вимкнення свiтла в газову фазу вивiльняється кiлькiсть CO2, що дорiвнює поглинутiй на свiтлi. Виявлений ефект корелює з добре вiдомою реакцiєю свiтлозалежного поглинання протонiв iзольованими хлоропластами. Показано, що величина свiтлоiндукованого поглинання CO2 контролюється активнiстю карбоангiдрази (КА) i пригнiчується iнгiбiторами КА лiофiльним етоксизоламiдом та гiдрофiльним ацетазоламiдом. Висунуто припущення, що кiлькiсть мембранозв’язаного бiкарбонату в тилакоїдах та їх фотохiмiчна активнiсть контролюються активнiстю тилакоїдної КА, яка бере участь у формуваннi енергiзованого стану хлоропластiв.