Синтаксономія галофітної рослинності Куяльницького лиману - Дубина, Д.В.; Еннан, А.А.; Дзюба, Т.П.; Вакаренко, Л.П.; Шихалєєва, Г.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Визначено сучасний стан галофітної рослинності прибережної частини Куяльницького лиману та здійснено аналіз її синтаксономічного різноманіття. Виділено 27 синтаксонів рангу асоціації та варіанту, що належать до 9 союзів, 7 порядків та 4 класів: Therosalicornietea, Festuco-Puccinellietea, Juncetea maritimi та Bolboschoenetea maritimi. Описано три нові асоціації: Puccinellio distantis-Juncetum gerardii, Puccinellio distantis-Petrosimonietum triandrae та Anisantho tectori-Glycyrrhizetum glabrae. Встановлено фітоценотичні особливості лиману, які полягають в тому, що незважаючи на його гіпергалінність, тут відсутні угруповання багаторічних галофітів класу Kalidietea foliati. Порівняно з іншими територіями дуже рідко трапляються ценози класів Juncetea maritimi та Bolboschoenetea maritimi. Вказано на вразливість рослинності лиману та необхідність створення національного природного парку.