Поширення в Україні рідкісного гриба Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota) - Гелюта, В.П. (Український ботанічний журнал, 2018)
Подається узагальнена інформація про поширення в Україні рідкісного гриба Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota), який паразує на базидіокарпах іншого болетального гриба – Scleroderma citrinum. Вид P. parasiticus включений в Червону книгу України з природоохоронним статусом "рідкісний" і вказувався раніше лише для чотирьох областей – Волинської, Закарпатської, Львівської та Рівненської. В даній статті значно доповнено відомості про поширення P. parasiticus в Україні. До переліку вже відомих його локалітетів додано нові знахідки не тільки зі вказаних областей, а також із Житомирської, Івано-Франківської, Київської та Хмельницької. Незважаючи на помітно збільшену кількість місцезростань цього гриба, він залишається в Україні рідкісним видом з диз'юнктивним ареалом. Вважаємо за необхідне продовжувати вивчення його поширення, брати під охорону місця зростання, намагатися ввести в чисту культуру та провести експерименти з вирощування P. parasiticus на плодових тілах S. citrinum.