Поширення в Україні Phallus hadriani (Phallales, Basidiomycota) - Гелюта, В.П. (Український ботанічний журнал, 2019)
Подається узагальнена інформація про поширення в Україні Phallus hadriani (Phallaceae, Basidiomycota) – гриба, для якого тут була відома незначна кількість місцезростань. Він вказувався лише для Дніпропетровської, Київської, Одеської, Харківської, Херсонської і Черкаської областей, а також для м. Києва. В цій статті значно поповнюються знання про поширення P. hadriani в Україні. До переліку вже відомих його локалітетів додані нові знахідки не тільки зі вказаних областей, а й з Вінницької, Волинської, Донецької, Закарпатської, Кіровоградської, Миколаївської та Полтавської. Кількість знахідок свідчить, що цей гриб в Україні є досить звичайним видом. Phallus hadriani приурочений переважно до антропогенно порушених територій, трапляється на різних ґрунтах – піщаних, навіть на чистому піску, сірих, чорноземах, однак уникає ділянок з природною рослинністю або ж зволожених і сильно затінених. Особливості поширення гриба вказують на те, що він в Україні є заносним видом, ареал якого поступово охоплює всю територію держави. Очевидно, з часом цей гриб буде знайдений в усіх регіонах, за виключенням високогір'їв Карпат. Необхідно продовжувати вивчати його поширення. З огляду на застосування P. hadriani в народній медицині потрібно підтримувати його в чистій культурі з метою дослідження можливих цілющих властивостей.