Сучасний стан популяції Cochlearia pyrenaica (Brassicaceae) у Національному природному парку "Північне Поділля" - Юречко, Р.Ю. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті представлені результати дослідження сучасного стану популяції Cochlearia pyrenaica. Єдиний локалітет (поза основним ареалом) цього виду в Україні знаходиться в ландшафтному заказнику місцевого значення "Верхобузький" на території Колтівської сільської ради (Львівська обл.), який нині входить до складу земель, що передаються Національному природному парку "Північне Поділля". Вид включений до Червоної книги України (2009) і належить до зникаючих. Зафіксовано загальне зменшення чисельності популяції протягом останніх десяти років. Отримані за останні роки результати свідчать про значне коливання чисельності особин С. pyrenaica щороку. Варто відзначити, що не всі особини, які цвітуть, плодоносять; значна частина особин всихає. Охарактеризовані та оцінені показники стану популяції (чисельність генеративних і вегетативних особин, життєвість) та оселища виду (площа сприятливого оселища, фактична площа популяції, ступінь заростання деревами, кущами та їхніми проростками, навколишні рослинні угруповання, експансивні види та конкуренти, висота трав'яного ярусу; підстилка, наявність води тощо). Рекомендовані активні заходи зі збереження популяції C. pyrenaica, які передбачають відновлення гідрологічного режиму ландшафтного заказника "Верхобузький" та пересаджування частини особин виду в болотні системи з умовами середовища, які відповідають його екологічним потребам. Відмічена доцільність створення банку насіння та забезпечення збереження С. pyrenaica ex situ.