Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place...
Збережено в:
Дата: | 2015 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2015
|
Назва видання: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-177406 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1774062021-02-16T01:25:55Z Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування Боднар, І.В. Зубко, О.С. Боднар, Л.С. Генетика людини та медична генетика Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place is occupied by test systems on animals. In the action of newsynthesized food flavors «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062» showed the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. Methods. The study was conducted in several versions of experiments: in acute and chronic experiment and with combined action of flavors and substances with antimutagenic properties (vitamins). Results. The spectrum of chromosome aberrations was presented as chromosomal aberrations (deletions) and genomic mutations (aneuploidies and polipoyidies). Conclusions. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily — to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended — in the range of 40–50 %. 2015 Article Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406 575.224.4./6:578.083.5 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Генетика людини та медична генетика Генетика людини та медична генетика |
spellingShingle |
Генетика людини та медична генетика Генетика людини та медична генетика Боднар, І.В. Зубко, О.С. Боднар, Л.С. Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place is occupied by test systems on animals. In the action of newsynthesized food flavors «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062» showed the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. Methods. The study was conducted in several versions of experiments: in acute and chronic experiment and with combined action of flavors and substances with antimutagenic properties (vitamins). Results. The spectrum of chromosome aberrations was presented as chromosomal aberrations (deletions) and genomic mutations (aneuploidies and polipoyidies). Conclusions. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily — to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended — in the range of 40–50 %. |
format |
Article |
author |
Боднар, І.В. Зубко, О.С. Боднар, Л.С. |
author_facet |
Боднар, І.В. Зубко, О.С. Боднар, Л.С. |
author_sort |
Боднар, І.В. |
title |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
title_short |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
title_full |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
title_fullStr |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
title_full_unstemmed |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
title_sort |
корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2015 |
topic_facet |
Генетика людини та медична генетика |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406 |
citation_txt |
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT bodnarív korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ AT zubkoos korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ AT bodnarls korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ |
first_indexed |
2023-10-18T22:43:32Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:43:32Z |
_version_ |
1796156270321860608 |