Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування

Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2015
Автори: Боднар, І.В., Зубко, О.С., Боднар, Л.С.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2015
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-177406
record_format dspace
spelling irk-123456789-1774062021-02-16T01:25:55Z Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування Боднар, І.В. Зубко, О.С. Боднар, Л.С. Генетика людини та медична генетика Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place is occupied by test systems on animals. In the action of newsynthesized food flavors «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062» showed the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. Methods. The study was conducted in several versions of experiments: in acute and chronic experiment and with combined action of flavors and substances with antimutagenic properties (vitamins). Results. The spectrum of chromosome aberrations was presented as chromosomal aberrations (deletions) and genomic mutations (aneuploidies and polipoyidies). Conclusions. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily — to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended — in the range of 40–50 %. 2015 Article Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406 575.224.4./6:578.083.5 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Генетика людини та медична генетика
Генетика людини та медична генетика
spellingShingle Генетика людини та медична генетика
Генетика людини та медична генетика
Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Боднар, Л.С.
Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Aims. Food flavors — a natural or artificially-synthesized substances that enhance the flavor and aroma products, which include components with various chemical nature, which theoretically can produce mutagenic effects. Among the methods for detection of mutations on chromosomal level special place is occupied by test systems on animals. In the action of newsynthesized food flavors «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062» showed the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. Methods. The study was conducted in several versions of experiments: in acute and chronic experiment and with combined action of flavors and substances with antimutagenic properties (vitamins). Results. The spectrum of chromosome aberrations was presented as chromosomal aberrations (deletions) and genomic mutations (aneuploidies and polipoyidies). Conclusions. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily — to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended — in the range of 40–50 %.
format Article
author Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Боднар, Л.С.
author_facet Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Боднар, Л.С.
author_sort Боднар, І.В.
title Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
title_short Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
title_full Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
title_fullStr Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
title_full_unstemmed Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
title_sort корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2015
topic_facet Генетика людини та медична генетика
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177406
citation_txt Корекція вітамінними хіміопревентерами мутагенних фонів, спричинених дією ароматизаторів продуктів харчування / І.В. Боднар, О.С. Зубко, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 16. — С. 183-187. — Бібліогр.: 9 назв. — укр.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT bodnarív korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ
AT zubkoos korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ
AT bodnarls korekcíâvítamínnimihímíopreventeramimutagennihfonívspričinenihdíêûaromatizatorívproduktívharčuvannâ
first_indexed 2023-10-18T22:43:32Z
last_indexed 2023-10-18T22:43:32Z
_version_ 1796156270321860608