Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС

Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryopro...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2013
Автори: Вержук, В.Г., Павлова, А.В., Тихонова, О.А., Борзых, Н.В., Дорохов, Д.С.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2013
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-177430
record_format dspace
spelling irk-123456789-1774302021-02-16T01:26:11Z Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС Вержук, В.Г. Павлова, А.В. Тихонова, О.А. Борзых, Н.В. Дорохов, Д.С. Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryoprotectors used different concentration of glycerin and sucrose. The chemical composition of fruits determined by the protocols: [10]. Results: Cuttings currant, planted in the field, showed good viability: 60–90%. The viability of processed cryoprotectors buds was 69,6–72 %. The biochemical composition of fruits: the differences between the control and experience were insignificant. Conclusions: Results of the research showed that the cuttings and buds fruit crops after storage in liquid nitrogen remain viable at the level of 60–90 %. 2013 Article Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430 ru Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Russian
topic Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
spellingShingle Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Вержук, В.Г.
Павлова, А.В.
Тихонова, О.А.
Борзых, Н.В.
Дорохов, Д.С.
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryoprotectors used different concentration of glycerin and sucrose. The chemical composition of fruits determined by the protocols: [10]. Results: Cuttings currant, planted in the field, showed good viability: 60–90%. The viability of processed cryoprotectors buds was 69,6–72 %. The biochemical composition of fruits: the differences between the control and experience were insignificant. Conclusions: Results of the research showed that the cuttings and buds fruit crops after storage in liquid nitrogen remain viable at the level of 60–90 %.
format Article
author Вержук, В.Г.
Павлова, А.В.
Тихонова, О.А.
Борзых, Н.В.
Дорохов, Д.С.
author_facet Вержук, В.Г.
Павлова, А.В.
Тихонова, О.А.
Борзых, Н.В.
Дорохов, Д.С.
author_sort Вержук, В.Г.
title Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
title_short Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
title_full Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
title_fullStr Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
title_full_unstemmed Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
title_sort оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºс
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2013
topic_facet Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430
citation_txt Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT veržukvg ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os
AT pavlovaav ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os
AT tihonovaoa ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os
AT borzyhnv ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os
AT dorohovds ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os
first_indexed 2023-10-18T22:43:35Z
last_indexed 2023-10-18T22:43:35Z
_version_ 1796156272452567040