Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС
Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryopro...
Збережено в:
Дата: | 2013 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Russian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2013
|
Назва видання: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-177430 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1774302021-02-16T01:26:11Z Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС Вержук, В.Г. Павлова, А.В. Тихонова, О.А. Борзых, Н.В. Дорохов, Д.С. Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryoprotectors used different concentration of glycerin and sucrose. The chemical composition of fruits determined by the protocols: [10]. Results: Cuttings currant, planted in the field, showed good viability: 60–90%. The viability of processed cryoprotectors buds was 69,6–72 %. The biochemical composition of fruits: the differences between the control and experience were insignificant. Conclusions: Results of the research showed that the cuttings and buds fruit crops after storage in liquid nitrogen remain viable at the level of 60–90 %. 2013 Article Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430 ru Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Russian |
topic |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Аналіз та оцінка генетичних ресурсів |
spellingShingle |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Вержук, В.Г. Павлова, А.В. Тихонова, О.А. Борзых, Н.В. Дорохов, Д.С. Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryoprotectors used different concentration of glycerin and sucrose. The chemical composition of fruits determined by the protocols: [10]. Results: Cuttings currant, planted in the field, showed good viability: 60–90%. The viability of processed cryoprotectors buds was 69,6–72 %. The biochemical composition of fruits: the differences between the control and experience were insignificant. Conclusions: Results of the research showed that the cuttings and buds fruit crops after storage in liquid nitrogen remain viable at the level of 60–90 %. |
format |
Article |
author |
Вержук, В.Г. Павлова, А.В. Тихонова, О.А. Борзых, Н.В. Дорохов, Д.С. |
author_facet |
Вержук, В.Г. Павлова, А.В. Тихонова, О.А. Борзых, Н.В. Дорохов, Д.С. |
author_sort |
Вержук, В.Г. |
title |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
title_short |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
title_full |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
title_fullStr |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
title_full_unstemmed |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
title_sort |
оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºс |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2013 |
topic_facet |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430 |
citation_txt |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT veržukvg ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os AT pavlovaav ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os AT tihonovaoa ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os AT borzyhnv ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os AT dorohovds ocenkažiznesposobnostigenoplazmyplodovyhkulʹturposlekriosohraneniâvparahžidkogoazotapri183185os |
first_indexed |
2023-10-18T22:43:35Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:43:35Z |
_version_ |
1796156272452567040 |