Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)

Aims. Investigation of gelling capacities and morphogenetic effect of more than 30 chemically modified starches resulted in selection of preparations possessing such positive characteristics as a promotion of direct embryo formation in spring barley anther culture in vitro, improvement of plant rege...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2015
Автори: Білинська, О.В., Дульнєв, П.Г.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2015
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177504
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.) / О.В. Білинська, П.Г. Дульнєв // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 17. — С. 107-111. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-177504
record_format dspace
spelling irk-123456789-1775042021-02-17T01:27:01Z Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.) Білинська, О.В. Дульнєв, П.Г. Молекулярні та клітинні біотехнології Aims. Investigation of gelling capacities and morphogenetic effect of more than 30 chemically modified starches resulted in selection of preparations possessing such positive characteristics as a promotion of direct embryo formation in spring barley anther culture in vitro, improvement of plant regeneration and decrease a rate of plant vitrification. The aim of the study was to determine the effect of chemically modified starch D-5aM on spring barley haploid production and germination of embryos isolated from seeds when trophic carbohydrate sucrose was absent in a medium. Methods. Plants were grown under field conditions. Anthers were isolated from spikes of F₁ hybrids of 11 crosses. Inductive media for anther culture in vitro based on N6 and MS salts were solidified with chemically modified starch D-5aM. Control media for embryo culture contained MS salts, agar and sucrose. Experimental variants included agar without sucrose, chemically modified starch D-5aM with sucrose and without one. Results. It was conformed positive effect of agar substitution for less costly chemically modified starch on spring barley haploid production in anther culture in vitro. It was also revealed that agar solidified sucrose free medium had visible negative influence on embryo germination and seedling growth. At the same time a compensatory effect was shown on sucrose free starch solidified medium. Conclusions. Chemically modified starch D-5aM used as a gelling agent of the medium for anther culture in vitro promoted induction of structures with a high regeneration capacity and had positive effect on embryo germination and seedling growth in sugar free medium for embryo culture. This perspective preparation is recommended for application in plant biotechnology. The most promising field of application is considered to be a clonal micropropagation and long term in vitro plant cultivation in gene banks. 2015 Article Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.) / О.В. Білинська, П.Г. Дульнєв // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 17. — С. 107-111. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177504 633.16:224.234 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Молекулярні та клітинні біотехнології
Молекулярні та клітинні біотехнології
spellingShingle Молекулярні та клітинні біотехнології
Молекулярні та клітинні біотехнології
Білинська, О.В.
Дульнєв, П.Г.
Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Aims. Investigation of gelling capacities and morphogenetic effect of more than 30 chemically modified starches resulted in selection of preparations possessing such positive characteristics as a promotion of direct embryo formation in spring barley anther culture in vitro, improvement of plant regeneration and decrease a rate of plant vitrification. The aim of the study was to determine the effect of chemically modified starch D-5aM on spring barley haploid production and germination of embryos isolated from seeds when trophic carbohydrate sucrose was absent in a medium. Methods. Plants were grown under field conditions. Anthers were isolated from spikes of F₁ hybrids of 11 crosses. Inductive media for anther culture in vitro based on N6 and MS salts were solidified with chemically modified starch D-5aM. Control media for embryo culture contained MS salts, agar and sucrose. Experimental variants included agar without sucrose, chemically modified starch D-5aM with sucrose and without one. Results. It was conformed positive effect of agar substitution for less costly chemically modified starch on spring barley haploid production in anther culture in vitro. It was also revealed that agar solidified sucrose free medium had visible negative influence on embryo germination and seedling growth. At the same time a compensatory effect was shown on sucrose free starch solidified medium. Conclusions. Chemically modified starch D-5aM used as a gelling agent of the medium for anther culture in vitro promoted induction of structures with a high regeneration capacity and had positive effect on embryo germination and seedling growth in sugar free medium for embryo culture. This perspective preparation is recommended for application in plant biotechnology. The most promising field of application is considered to be a clonal micropropagation and long term in vitro plant cultivation in gene banks.
format Article
author Білинська, О.В.
Дульнєв, П.Г.
author_facet Білинська, О.В.
Дульнєв, П.Г.
author_sort Білинська, О.В.
title Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
title_short Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
title_full Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
title_fullStr Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
title_full_unstemmed Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.)
title_sort морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю д-5ам у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (hordeum vulgare l.)
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2015
topic_facet Молекулярні та клітинні біотехнології
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177504
citation_txt Морфогенетичний ефект і трофічні властивості хімічно модифікованого крохмалю Д-5аМ у культурі in vitro пиляків та ізольованих зародків ячменю ярого (Hordeum vulgare L.) / О.В. Білинська, П.Г. Дульнєв // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2015. — Т. 17. — С. 107-111. — Бібліогр.: 12 назв. — укр.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT bílinsʹkaov morfogenetičnijefektítrofíčnívlastivostíhímíčnomodifíkovanogokrohmalûd5amukulʹturíinvitropilâkívtaízolʹovanihzarodkívâčmenûârogohordeumvulgarel
AT dulʹnêvpg morfogenetičnijefektítrofíčnívlastivostíhímíčnomodifíkovanogokrohmalûd5amukulʹturíinvitropilâkívtaízolʹovanihzarodkívâčmenûârogohordeumvulgarel
first_indexed 2023-10-18T22:43:46Z
last_indexed 2023-10-18T22:43:46Z
_version_ 1796156277463711744