Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важлив...
Збережено в:
Дата: | 2010 |
---|---|
Автори: | , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Russian |
Опубліковано: |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
2010
|
Назва видання: | Фактори експериментальної еволюції організмів |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-177543 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-1775432021-02-17T01:27:00Z Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы Сакало, В.Д. Курчий, В.М. Аналіз та оцінка генетичних ресурсів В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важливу роль ферменту як у формуваннізерна, так і в синтезі крохмалю, в той час, як зниження гідролізу сахарози інвертазою, скоріш за все, зв’язано з уповільненням загального метаболізму в зрілих тканинах. В процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы установлены генотипические отличия в функционировании ферментов синтеза и метаболизма сахарозы — СФС, СС и инвертазы. Повышение активности СС в реакции расщепления сахарозы с образованием УДФГ и АДФГ в фазу восковой спелости свидетельствует о важной роли фермента как в формировании зерна, так и в синтезе крахмала, в то время как снижение гидролиза сахарозы инвертазой, скорее всего, связано с замедлением общего метаболизма в зрелых тканях During grain maturing of maize inbred lines was found genotype differences in the functioning of enzymes of the sucrose synthesis and metabolism (SPS, SS and invertase). Increasing in the activity of SS in the reaction of sucrose cleavage with formation of UDPG and ADPG during waxy stage of grains suggests the fundamental role this enzyme as in the grain formation as in the starch synthesis. At the same time decreasing in the sucrose hydrolysis by invertase may be related to slowing of the general metabolism in the mature tissues. 2010 Article Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543 ru Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Russian |
topic |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Аналіз та оцінка генетичних ресурсів |
spellingShingle |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Аналіз та оцінка генетичних ресурсів Сакало, В.Д. Курчий, В.М. Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы Фактори експериментальної еволюції організмів |
description |
В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені
генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення
сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важливу
роль ферменту як у формуваннізерна, так і в синтезі крохмалю, в той час, як зниження гідролізу сахарози інвертазою, скоріш за все, зв’язано з уповільненням загального
метаболізму в зрілих тканинах. |
format |
Article |
author |
Сакало, В.Д. Курчий, В.М. |
author_facet |
Сакало, В.Д. Курчий, В.М. |
author_sort |
Сакало, В.Д. |
title |
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
title_short |
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
title_full |
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
title_fullStr |
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
title_full_unstemmed |
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
title_sort |
особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы |
publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
publishDate |
2010 |
topic_facet |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543 |
citation_txt |
Особенности углеводного обмена в процессе
формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. |
series |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
work_keys_str_mv |
AT sakalovd osobennostiuglevodnogoobmenavprocesseformirovaniâzernovkiinbrednyhlinijkukuruzy AT kurčijvm osobennostiuglevodnogoobmenavprocesseformirovaniâzernovkiinbrednyhlinijkukuruzy |
first_indexed |
2023-10-18T22:43:51Z |
last_indexed |
2023-10-18T22:43:51Z |
_version_ |
1796156283550695424 |