Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы

В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важлив...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автори: Сакало, В.Д., Курчий, В.М.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2010
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-177543
record_format dspace
spelling irk-123456789-1775432021-02-17T01:27:00Z Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы Сакало, В.Д. Курчий, В.М. Аналіз та оцінка генетичних ресурсів В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важливу роль ферменту як у формуваннізерна, так і в синтезі крохмалю, в той час, як зниження гідролізу сахарози інвертазою, скоріш за все, зв’язано з уповільненням загального метаболізму в зрілих тканинах. В процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы установлены генотипические отличия в функционировании ферментов синтеза и метаболизма сахарозы — СФС, СС и инвертазы. Повышение активности СС в реакции расщепления сахарозы с образованием УДФГ и АДФГ в фазу восковой спелости свидетельствует о важной роли фермента как в формировании зерна, так и в синтезе крахмала, в то время как снижение гидролиза сахарозы инвертазой, скорее всего, связано с замедлением общего метаболизма в зрелых тканях During grain maturing of maize inbred lines was found genotype differences in the functioning of enzymes of the sucrose synthesis and metabolism (SPS, SS and invertase). Increasing in the activity of SS in the reaction of sucrose cleavage with formation of UDPG and ADPG during waxy stage of grains suggests the fundamental role this enzyme as in the grain formation as in the starch synthesis. At the same time decreasing in the sucrose hydrolysis by invertase may be related to slowing of the general metabolism in the mature tissues. 2010 Article Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543 ru Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Russian
topic Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
spellingShingle Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
Сакало, В.Д.
Курчий, В.М.
Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
Фактори експериментальної еволюції організмів
description В процесі формування зернівки інбредних ліній кукурудзи встановлені генотипові відмінності в функціонуванні ферментів синтезу і метаболізму сахарози — СФС, СС і інвертази. Підвищення активності СС в реакції розщеплення сахарози з утворенням УДФГ і АДФГ у фазу воскової стиглості свідчить про важливу роль ферменту як у формуваннізерна, так і в синтезі крохмалю, в той час, як зниження гідролізу сахарози інвертазою, скоріш за все, зв’язано з уповільненням загального метаболізму в зрілих тканинах.
format Article
author Сакало, В.Д.
Курчий, В.М.
author_facet Сакало, В.Д.
Курчий, В.М.
author_sort Сакало, В.Д.
title Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
title_short Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
title_full Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
title_fullStr Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
title_full_unstemmed Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
title_sort особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2010
topic_facet Аналіз та оцінка генетичних ресурсів
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177543
citation_txt Особенности углеводного обмена в процессе формирования зерновки инбредных линий кукурузы / В.Д. Сакало, В.М. Курчий // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2010. — Т. 8. — С. 225-231. — Бібліогр.: 11 назв. — рос.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT sakalovd osobennostiuglevodnogoobmenavprocesseformirovaniâzernovkiinbrednyhlinijkukuruzy
AT kurčijvm osobennostiuglevodnogoobmenavprocesseformirovaniâzernovkiinbrednyhlinijkukuruzy
first_indexed 2023-10-18T22:43:51Z
last_indexed 2023-10-18T22:43:51Z
_version_ 1796156283550695424