Действие хлоридного засоления на морфофизиологические признаки генотипов твердой и мягкой пшеницы

Aim. The aim of this work was to study the drought tolerance of durum and bread wheat genotypes regionalized in Azerbaijan. Methods. The object of research were 20 varieties of durum and bread wheat. Photosynthetic ability of chloroplasts was determined by the release of oxygen. PS II activity was...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2016
Автори: Ханышева, М.А., Гасымова, Ф.И., Азизов, И.В.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2016
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177566
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Действие хлоридного засоления на морфофизиологические признаки генотипов твердой и мягкой пшеницы / М.А. Ханышева, Ф.И. Гасымова, И.В. Азизов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 162-164. — Бібліогр.: 13 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Aim. The aim of this work was to study the drought tolerance of durum and bread wheat genotypes regionalized in Azerbaijan. Methods. The object of research were 20 varieties of durum and bread wheat. Photosynthetic ability of chloroplasts was determined by the release of oxygen. PS II activity was determined by the release of oxygen in the reaction medium. Results. Revealed relatively stable wheat genotypes to salinity. Conclusions. We have identified more salt-resistant forms, which can grow in weakly saline soils and can be used as initial materials for developing tolerant forms of wheat. Keywords: wheat, genotypes, salinity, chlorophyll, carotenoids, photosystem.