Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів

Aim. To identify changes of chromosomal level in eukaryotic organisms with the influence of synthetic flavors and possible correction of these changes with the influence of vitamin chemical preventors. Methods. Ana-telophase analysis on root meristem cells of onion Allium cepa L. and metaphase ana...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2016
Автори: Боднар, І.В., Зубко, О.С., Щербакова, О.В., Горбулінська, С.М., Боднар, Л.С.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2016
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177580
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів / І.В. Боднар, О.С. Зубко, О.В. Щербакова, С.М. Горбулінська, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 67-71. — Бібліогр.: 10 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-177580
record_format dspace
spelling irk-123456789-1775802021-02-17T01:26:24Z Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів Боднар, І.В. Зубко, О.С. Щербакова, О.В. Горбулінська, С.М. Боднар, Л.С. Прикладна генетика і селекція Aim. To identify changes of chromosomal level in eukaryotic organisms with the influence of synthetic flavors and possible correction of these changes with the influence of vitamin chemical preventors. Methods. Ana-telophase analysis on root meristem cells of onion Allium cepa L. and metaphase analysis on bone marrow cells of white mice Mus musculus L. in chronic and acute experiment. Results. We have shown the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. and root meristem cells of onion Allium cepa L. by newsynthesized food flavorings «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062». The highest mutagen effect was identified for «Rafaelo 82129p» flavor. For correction of mutagenic background we have used the vitamin chemical preventors (vit. A and C) which reduced or removed to spontaneous levels of induction of chromosomal aberration in Mus musculus L. Conclutions. We have identified the induction of chromosomal aberrations in prolipherative cells of plant object Allium cepa and animal cells of Mus musculus with the influence of different doses of flavors. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily − to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended − in the range of 40–50%. Keywords: chromosome aberrations, food flavorings, mutagenic activity, antimutagens. 2016 Article Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів / І.В. Боднар, О.С. Зубко, О.В. Щербакова, С.М. Горбулінська, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 67-71. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177580 575.224.4./6:578.083.5 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Прикладна генетика і селекція
Прикладна генетика і селекція
spellingShingle Прикладна генетика і селекція
Прикладна генетика і селекція
Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Щербакова, О.В.
Горбулінська, С.М.
Боднар, Л.С.
Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Aim. To identify changes of chromosomal level in eukaryotic organisms with the influence of synthetic flavors and possible correction of these changes with the influence of vitamin chemical preventors. Methods. Ana-telophase analysis on root meristem cells of onion Allium cepa L. and metaphase analysis on bone marrow cells of white mice Mus musculus L. in chronic and acute experiment. Results. We have shown the induction of chromosome aberrations in metaphase bone marrow cells of white mice Mus musculus L. and root meristem cells of onion Allium cepa L. by newsynthesized food flavorings «Grapes 82085p», «Petit Beurre 02974», «Chocolate 82100p», «Rafaelo 82129p», «Aromat 22062». The highest mutagen effect was identified for «Rafaelo 82129p» flavor. For correction of mutagenic background we have used the vitamin chemical preventors (vit. A and C) which reduced or removed to spontaneous levels of induction of chromosomal aberration in Mus musculus L. Conclutions. We have identified the induction of chromosomal aberrations in prolipherative cells of plant object Allium cepa and animal cells of Mus musculus with the influence of different doses of flavors. Simultaneous feeding of mice by flavorings and vitamins A and C showed a reduction in mutagenic activity for doses of flavor that corresponds to the recommended daily − to the level of control, for dose, increased in 10 times of the recommended − in the range of 40–50%. Keywords: chromosome aberrations, food flavorings, mutagenic activity, antimutagens.
format Article
author Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Щербакова, О.В.
Горбулінська, С.М.
Боднар, Л.С.
author_facet Боднар, І.В.
Зубко, О.С.
Щербакова, О.В.
Горбулінська, С.М.
Боднар, Л.С.
author_sort Боднар, І.В.
title Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
title_short Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
title_full Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
title_fullStr Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
title_full_unstemmed Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
title_sort виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2016
topic_facet Прикладна генетика і селекція
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177580
citation_txt Виявлення змін на хромосомному рівні в еукаріотичних організмів за дії синтетичних ароматизаторів продуктів харчування та коригування їх за допомогою вітамінних хіміопревентерів / І.В. Боднар, О.С. Зубко, О.В. Щербакова, С.М. Горбулінська, Л.С. Боднар // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 67-71. — Бібліогр.: 10 назв. — укр.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT bodnarív viâvlennâzmínnahromosomnomurívníveukaríotičnihorganízmívzadíísintetičniharomatizatorívproduktívharčuvannâtakoriguvannâíhzadopomogoûvítamínnihhímíopreventerív
AT zubkoos viâvlennâzmínnahromosomnomurívníveukaríotičnihorganízmívzadíísintetičniharomatizatorívproduktívharčuvannâtakoriguvannâíhzadopomogoûvítamínnihhímíopreventerív
AT ŝerbakovaov viâvlennâzmínnahromosomnomurívníveukaríotičnihorganízmívzadíísintetičniharomatizatorívproduktívharčuvannâtakoriguvannâíhzadopomogoûvítamínnihhímíopreventerív
AT gorbulínsʹkasm viâvlennâzmínnahromosomnomurívníveukaríotičnihorganízmívzadíísintetičniharomatizatorívproduktívharčuvannâtakoriguvannâíhzadopomogoûvítamínnihhímíopreventerív
AT bodnarls viâvlennâzmínnahromosomnomurívníveukaríotičnihorganízmívzadíísintetičniharomatizatorívproduktívharčuvannâtakoriguvannâíhzadopomogoûvítamínnihhímíopreventerív
first_indexed 2023-10-18T22:43:53Z
last_indexed 2023-10-18T22:43:53Z
_version_ 1796156285994926080