Ключові території перспективної екомережі Лісостепу України: основні загрози раритетній фітоценорізноманітності - Дубина, Д.В.; Устименко, П.М. (Український ботанічний журнал, 2015)
Обгрунтовано створення екомережі в лісостеповій зоні України. Запропоновано виділити тут 52 ключові території національного та 78 - регіонального рівнів. Наведено їх загальну характеристику за типологічними та ценотичними ознаками та кількісний склад раритетних угруповань. За результатами досліджень визначено основні загрози раритетним фітоценозам на виділених ключових територіях регіону, які віднесли до 3-х груп - фізичне знищення, зміна середовища і забруднення. У першій групі провідними загрозами є вирубування, заліснення, перевипасання, пожежі та цілеспрямоване випалювання, розорювання, розробка кар'єрів, рекреація й урбанізація. У другій групі чинників переважають фрагментація екотопів і модифікація місцезростань, у третій - забруднення біологічне та комунальне. Встановлено також факти загроз природного характеру. Наведено приклади стосовно їх впливу на раритетні фітоценози. Зазначено, що втілення ідеї екомережі мінімізує джерела загроз для раритетного фітоценорізноманіття, запустить природні процеси їх відновлення та стабілізації.