Нові місцезнаходження Tulipa quercetorum (Liliaceaе) в Середньому Придніпров’ї - Смоляр, Н.О.; Смаглюк, О.Ю.; Соломаха, В.А. (Український ботанічний журнал, 2015)
Подано інформацію про локалітети Tulipa quercetorum Klokov & Zoz в Україні на західній межі ареалу - з використанням даних щодо його поширення в Середньому Придніпров'ї за результатами оригінальних досліджень, опрацювання літературних і гербарних джерел. Відображено еколого-ценотичні особливості нових місцезростань із цим видом у долині нижньої течії р. Сули (Полтавська обл.) та в долині р. Тясмин (Черкаська обл.) на основі виконаних описів угруповань. Обидві локальні популяції приурочені до масивів грабово-дубового лісу: перша має лівобічний онтогенетичний спектр і характеризується значною чисельністю (до 700 генеративних особин на ділянці 0,3 га), а друга - правобічний онтогенетичний спектр (понад 50 сенільних особин на площі близько 0,5 га). Підкреслено необхідність охорони нових локалітетів цього рідкісного виду, занесеного до "Червоної книги України" (2009 р.).