Географічне поширення, умови місцезростань і стан популяцій Goodyera repens (Orchidaceae) в Україні - Мельник, В.І. (Український ботанічний журнал, 2015)
Вивчено географічне поширення, умови місцезростань і сучасний стан популяцій рідкісного, занесеного до "Червоної книги України" (2009), виду Goodyera repens (L.) R. Br. (Orchidaceae). В Україні він трапляється у північній рівнинній частині, переважно на Поліській низовині, в Карпатах і горах Криму. В північній частині лісостепової зони відзначено лише 4 локалітети виду. Всього в Україні виявлено 89 локалітетів G. repens, у тому числі 39 на Поліссі, 4 - в Лісостепу, 25 - у Карпатах, 21 - у горах Криму. В Україні G. repens зростає здебільшого у хвойних лісах: у ялинових і ялицевих лісах Карпат, у ялинових і соснових лісах Полісся, у соснових - із Pinus pallasiana D. Don. - лісах Кримських гір і в зеленомохових парцелах хвойно-широколистяних лісів. Структура популяцій G. repens в Україні залежить від ступеня антропогенних впливів на її місцезростання. Гомеостатичні популяції з повночленними спектрами онтогенетичних станів домінують у непорушених антропогенною діяльністю локалітетах. Антропогенні чинники (вирубки, осушувальні меліорації, пожежі) призводять до зміни вікової структури та повної елімінації популяцій. Водночас G. repens формує обширні гомеостатичні популяції в ялинових і соснових культурфітоценозах. Запропоновано рекомендації щодо поліпшення охорони популяцій G. repens в Україні.