Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур

Aims. Agrobacterium-mediated transformation of morphogenic calli of wheat and optimization of stages of its implementation. Methods. For transformation we аre use calli induced from apical meristems of 3-day seedlings. Results. Morphogenic calli of bread wheat (Triticum aestivum L.) cv Podolyanka we...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
Дата:2014
Автори: Бавол, А.В., Дубровна, О.В., Гончарук, О.М., Воронова, С.С.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2014
Назва видання:Фактори експериментальної еволюції організмів
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178253
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, О.М. Гончарук, С.С. Воронова // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 16-19. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-178253
record_format dspace
spelling irk-123456789-1782532021-02-19T01:27:04Z Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур Бавол, А.В. Дубровна, О.В. Гончарук, О.М. Воронова, С.С. Клітинні, генні та молекулярні біотехнології Aims. Agrobacterium-mediated transformation of morphogenic calli of wheat and optimization of stages of its implementation. Methods. For transformation we аre use calli induced from apical meristems of 3-day seedlings. Results. Morphogenic calli of bread wheat (Triticum aestivum L.) cv Podolyanka were transformed using Agrobacterium tumefaciens strains carrying binary vector pCB002 (with the genes gus and nptII) or pBi2E (pdh genes and nptII). Conclusions. It is shown that the optimal conditions for transformation is: concentration of agrobacteria OD = 0.2, cocultivation period of calli and agrobakteria for 3 days and the use of antibiotic cefotaxime at a concentration of 250 mg/l. Under these conditions, 54% of calli kept morphogenic potential. We found different sensitivity of cv Podolyanka to the Agrobacterium strains/genetic constructions. Key words: Triticum aestivum L., Agrobacterium-mediated transformation, wheat. 2014 Article Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, О.М. Гончарук, С.С. Воронова // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 16-19. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. 2219-3782 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178253 581.143.6:58.085 uk Фактори експериментальної еволюції організмів Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Клітинні, генні та молекулярні біотехнології
Клітинні, генні та молекулярні біотехнології
spellingShingle Клітинні, генні та молекулярні біотехнології
Клітинні, генні та молекулярні біотехнології
Бавол, А.В.
Дубровна, О.В.
Гончарук, О.М.
Воронова, С.С.
Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
Фактори експериментальної еволюції організмів
description Aims. Agrobacterium-mediated transformation of morphogenic calli of wheat and optimization of stages of its implementation. Methods. For transformation we аre use calli induced from apical meristems of 3-day seedlings. Results. Morphogenic calli of bread wheat (Triticum aestivum L.) cv Podolyanka were transformed using Agrobacterium tumefaciens strains carrying binary vector pCB002 (with the genes gus and nptII) or pBi2E (pdh genes and nptII). Conclusions. It is shown that the optimal conditions for transformation is: concentration of agrobacteria OD = 0.2, cocultivation period of calli and agrobakteria for 3 days and the use of antibiotic cefotaxime at a concentration of 250 mg/l. Under these conditions, 54% of calli kept morphogenic potential. We found different sensitivity of cv Podolyanka to the Agrobacterium strains/genetic constructions. Key words: Triticum aestivum L., Agrobacterium-mediated transformation, wheat.
format Article
author Бавол, А.В.
Дубровна, О.В.
Гончарук, О.М.
Воронова, С.С.
author_facet Бавол, А.В.
Дубровна, О.В.
Гончарук, О.М.
Воронова, С.С.
author_sort Бавол, А.В.
title Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
title_short Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
title_full Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
title_fullStr Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
title_full_unstemmed Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
title_sort agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2014
topic_facet Клітинні, генні та молекулярні біотехнології
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178253
citation_txt Agrobacterium-опосередкована трансформація м’якої пшениці з використанням калюсних культур / А.В. Бавол, О.В. Дубровна, О.М. Гончарук, С.С. Воронова // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2014. — Т. 15. — С. 16-19. — Бібліогр.: 16 назв. — укр.
series Фактори експериментальної еволюції організмів
work_keys_str_mv AT bavolav agrobacteriumoposeredkovanatransformacíâmâkoípšenicízvikoristannâmkalûsnihkulʹtur
AT dubrovnaov agrobacteriumoposeredkovanatransformacíâmâkoípšenicízvikoristannâmkalûsnihkulʹtur
AT gončarukom agrobacteriumoposeredkovanatransformacíâmâkoípšenicízvikoristannâmkalûsnihkulʹtur
AT voronovass agrobacteriumoposeredkovanatransformacíâmâkoípšenicízvikoristannâmkalûsnihkulʹtur
first_indexed 2023-10-18T22:45:34Z
last_indexed 2023-10-18T22:45:34Z
_version_ 1796156360444870656