Бактерицидні властивості деяких макроміцетів

Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletu...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2017
Автор: Пасайлюк, М.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України 2017
Назва видання:Український ботанічний журнал
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178425
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-178425
record_format dspace
spelling irk-123456789-1784252021-02-20T01:27:14Z Бактерицидні властивості деяких макроміцетів Пасайлюк, М.В. Гриби і грибоподібні організми Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими. Установлено, что бактерицидные свойства спиртовых настоек и водных настоев плодовых тел макромицетов являются видоспецифическими, не зависят от трофической принадлежности грибов, их пищевой ценности, таксономического положения. Самые высокие показатели задержки роста тест-культур продемонстрировали настои Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea и настойка M. leptocephala. Бактерицидные свойства водных настоев и спиртовых настоек грибов одного вида отличались степенью ингибирующего действия, причем более эффективными оказались водные настои. Bactericidal activity of alcohol tinctures and water extracts of fruit bodies of mushroom species was investigated. It was established that bactericidal activity was species-specific and not dependent on trophic group, nutritional value, taxonomic position etc. The highest rates of growth inhibition of test cultures were demonstrated by extracts of Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea and tinctures of M. leptocephala. Antibacterial properties of aqueous and alcoholic infusions of the same fungal species varied in their inhibitory effect; the water extract were largely more efficient. 2017 Article Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр. 0372-4123 DOI: https://doi.org/10.15407/ukrbotj74.01.016 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178425 uk Український ботанічний журнал Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Гриби і грибоподібні організми
Гриби і грибоподібні організми
spellingShingle Гриби і грибоподібні організми
Гриби і грибоподібні організми
Пасайлюк, М.В.
Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
Український ботанічний журнал
description Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими.
format Article
author Пасайлюк, М.В.
author_facet Пасайлюк, М.В.
author_sort Пасайлюк, М.В.
title Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_short Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_full Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_fullStr Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_full_unstemmed Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_sort бактерицидні властивості деяких макроміцетів
publisher Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
publishDate 2017
topic_facet Гриби і грибоподібні організми
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178425
citation_txt Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр.
series Український ботанічний журнал
work_keys_str_mv AT pasajlûkmv baktericidnívlastivostídeâkihmakromícetív
first_indexed 2023-10-18T22:46:00Z
last_indexed 2023-10-18T22:46:00Z
_version_ 1796156378531758080