Колекція культур мікроводоростей (IBASU-A) як об’єкт національного надбання України
Стаття присвячена колекції культур мікроводоростей Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України (IBASU-A), яка у 2013 р. була внесена до реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання України. Наведено відомості про структуру, таксономічну різноманітність колекції та...
Збережено в:
Дата: | 2016 |
---|---|
Автори: | , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
2016
|
Назва видання: | Український ботанічний журнал |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178468 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Колекція культур мікроводоростей (IBASU-A) як об’єкт національного надбання України / О.В. Борисова, П.М. Царенко, М.О. Коніщук // Український ботанічний журнал. — 2016. — Т. 73, № 5. — С. 453-460. — Бібліогр.: 34 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Стаття присвячена колекції культур мікроводоростей
Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України
(IBASU-A), яка у 2013 р. була внесена до реєстру наукових
об'єктів, що становлять національне надбання України.
Наведено відомості про структуру, таксономічну
різноманітність колекції та умови зберігання культур.
Охарактеризовано видовий склад, зокрема нових і рідкісних видів для флори України та водоростей з цінними
для біотехнології властивостями. На сьогодні у колекції
підтримуються приблизно 500 штамів галофільних та
прісноводних водоростей, 300 з яких ізольовано з різних
регіонів України, а також 270 штамів бактеріальних консортів (усього 1250 одиниць зберігання), що забезпечує
проведення наукових і прикладних досліджень надійним матеріалом. Каталог IBASU-A опубліковано в 2014 р.
Передбачається збільшення об'єму й різноманітності колекції, паспортизація культур та створення електронної
бази даних. |
---|