Паліноморфологічні особливості видів роду Tamarix (Tamaricaceae), представлених у флорі України - Царенко, О.М.; Цимбалюк, З.М. (Український ботанічний журнал, 2016)
Представлені результати вивчення пилкових зерен шести видів роду Tamarix флори України з використанням світлової та сканувальної електронної мікроскопії. Пилкові зерна 3-борозні, зрідка 3-борозно-орові, еліпсоїдальні, сфероїдальні, сплющено-сфероїдальні за формою, дрібних та середніх розмірів, з сітчастою скульптурою екзини. Виявлені таксономічно значущі ознаки, які можна використовувати як додаткові для ідентифікації тамариксів на видовому рівні. Разом з цим проведено вивчення та уточнення морфології пилкових зерен, з'ясована можливість використання паліноморфологічних даних для вирішення конкретних спірних таксономічних питань окремих видів цього роду. Однак, незважаючи на встановлену подібність морфологічних особливостей пилкових зерен T. odessana та T. ramosissima і виявлені деякі відмінності між пилковими зернами T. hohenackeri і T. smyrnensis (розміри пилкових зерен, товщина екзини та елементи скульптури), складно зробити однозначний висновок щодо видової самостійності T. odessana, T. hohenackeri та T. smyrnensis. Необхідні подальші дослідження зазначених видів з використанням різних методів.