Порівняльно-анатомічна характеристика черешків листків аборигенних видів Spiraea (Rosaceae) флори України - Белемець, Н.М.; Нужина, Н.В.; Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Досліджена анатомічна будова черешків восьми видів роду Spiraea, з яких сім є видами природної флори України та S. chamaedryfolia є видом, що культивується. Встановлено, що для діагностики видів можна використовувати такі анатомічні ознаки, як: форма черешка на поперечному зрізі, наявність, локалізація та форма трихом, товщина кутикули на зовнішній клітинній стінці епідерми черешка, особливості будови провідної системи. Доведено, що морфологічно добре окреслені види S. hypericifolia, S. crenata, S. сhamaedryfolia суттєво відрізняються також анатомічними особливостями структури черешка. Наявність відмінностей у внутрішній будові черешків близьких видів S. media та S. polonica є одним з додаткових аргументів їхньої таксономічної відокремленості, тоді як відсутність таких ознак у морфологічно близьких S. ulmifolia та S. сhamaedryfolia дає підстави сумніватися у видовому статусі S. ulmifolia.