Закономірності процесу здійснення організаційних змін у структурі управління підприємством - Шматько, Н.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті визначено зміст поняття «стійкість функ¬ціонування економіко-виробничої системи»; отримано змістовну ідентифікацію понять «стійкість розвитку економіко-виробничої системи» та «стійкість організаційного розвитку економіко-виробничої системи», відмінність яких міститься в урахуванні динаміки. Визначено закономірності протікання процесів розвитку підприємства, а саме: розгляд природи та закономірностей здійснення організаційних трансформацій структури управління підприємством в контексті забезпечення його усталеного розвитку відбувається в рамках двох концептуальних підходів – суб’єктного та об’єктного, відмінності між якими пов’язані із притаманними ним розбіжностями у визначенні цілей, рушійних сил та механізмів такого роду трансформацій; розроблено закономірності перебігу процесів організаційного розвитку економіко-виробничої системи підприємства. Динаміка внутрішніх організаційних змін у контексті розвитку підприємства буде визначатися потенціалом впливу такого роду змін на його адаптивні властивості, що, в свою чергу, надалі знаходитимуть відповідний прояв при формуванні адекватних потенційних реакцій на зовнішні подразники Даний підхід значною мірою відповідає позиції, за яку підприємство розглядається з точки зору соціально-економічної системи більш високого рівня організації. Крім того, такий підхід також може вважатися прийнятним та продуктивним при прогнозуванні динаміки розвитку підприємства з боку учасника взаємодії з ним. Застосування суб’єктного підходу, що ґрунтується на розгляді організаційних трансформацій як прояву адаптаційної і (або) цілеспрямованої мінливості підприємства, також знаходить, зокрема, плідне застосування в концепції реінжинірингу бізнес-процесів.