Приведення відносин власності та господарювання у відповідність до Конституції України в умовах децентралізації - Міночкіна, О.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
Окреслено потребу в переробленні існуючих підходів до вивчення трансформаційних процесів в економіці і суспільстві з метою розроблення відповідних заходів реформування на базі нових методологічних засад. Наукове осмислення рушійних сил соціально-економічного прогресу потребує визначення його матеріальних засад і ролі в ньому економічного устрою суспільства при особливому значенні відносин власності. Йдеться про зміну основи, переструктурування й створення нових форм розвитку. Такою основою, від якої залежить подальший розвиток трансформаційного суспільства, є відносини власності. Процес постсоціалістичної трансформації розглядається автором як інституційний комплекс, заснований на системі власності. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні теоретико-методологічних засад системного дослідження відносин власності, ідентифікації інституту власності як спільно-роздільної ресурсної системи й обґрунтування на цій основі перспектив перетворення соціально-економічної системи з дотриманням положень Конституції України, що стосуються відносин власності. Наведені окремі пропозиції щодо змін Господарського кодексу України та їх обґрунтування відповідно до розробленої концепції. Запропонований підхід дає змогу усвідомити реальні механізми побудови нового суспільства, в якому громадянська спільність є не просто асоціацією вільних самоврядних об’єднань, а передусім суспільством, в якому окремі громадяни є його головними компонентами. В процесі налагодження інноваційного виробництва в межах територіальної громади запускаються взаємозумовлені процеси соціальної консолідації і зміцнення держави; створюється нова система соціального порядку, що регулює поведінку основних соціальних суб’єктів у контексті реалізації стратегічних цілей держави; налагоджується співпраця між наукою, державою, громадою і світовою спільнотою.