Система забезпечення населення продуктами харчування за відсутності ринку продуктів харчування
У статті проаналізовано принципові відмінності між функціонуванням системи постачання продовольства в Радянському Союзі та розвиненими капіталістичними країнами. Система продовольчого забезпечення населення без вільного ринку функціонувала майже все ХХ ст. на території 15 сучасних країн, включаючи...
Збережено в:
Дата: | 2020 |
---|---|
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Інститут економіки промисловості НАН України
2020
|
Назва видання: | Вісник економічної науки України |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178790 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Система забезпечення населення продуктами харчування за відсутності ринку продуктів харчування / М.В, Кривун // Вісник економічної науки України. — 2020. — № 2 (39). — С. 232-237. — Бібліогр.: 32 назв. — укр. |
Репозиторії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | У статті проаналізовано принципові відмінності між функціонуванням системи постачання продовольства в Радянському Союзі та розвиненими капіталістичними країнами.
Система продовольчого забезпечення населення без вільного ринку функціонувала майже все ХХ ст. на території 15 сучасних країн, включаючи Україну, в рамках формування держави під назвою Союз Радянських Соціалістичних Республік. Керівництво цього державного формування поставило амбітну мету – створити самодостатню економіку, яка б самостійно задовольняла всі її потреби власним виробництвом.
Мета цього дослідження – надати критичний огляд системи продовольчого забезпечення за відсутності ринку продовольства. Проведена оцінка розвитку факторів виробництва харчових продуктів, а також розподілу продуктів харчування, їх надходження кінцевим споживачам.
Здійснено огляд формування та розвитку факторів виробництва продуктів харчування. Визначено, що їх застосування у виробництві продуктів харчування було вкрай незадовільним з точки зору виконання завдань по забезпеченню населення необхідними продуктами харчування. Загальною причиною їх неефективного функціонування, зокрема, науково-технологічного прогресу, є деструктивний розвиток індивідуальних творчих якостей населення в СРСР, або людського капіталу. Це було наслідком спочатку жорсткого придушення свободи та життя широких верств населення СРСР з боку тоталітарного режиму, а потім примусового обмеження шляхів розвитку талантів людини поза стереотипом «радянської людини». Щодо системи забезпечення населення продуктами харчування, то і вона вносила свій вклад у становлення людської особистості громадян СРСР. Так, наприклад, обмежений асортимент і дефіцит, що породжував довгі черги за продуктами харчування, носили у цілому негативний вплив на населення СРСР. |
---|