Система забезпечення населення продуктами харчування за відсутності ринку продуктів харчування

У статті проаналізовано принципові відмінності між функціонуванням системи постачання продовольства в Радянському Союзі та розвиненими капіталістичними країнами. Система продовольчого забезпечення населення без вільного ринку функціонувала майже все ХХ ст. на території 15 сучасних країн, включаючи...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2020
Автор: Кривун, М.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут економіки промисловості НАН України 2020
Назва видання:Вісник економічної науки України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178790
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Система забезпечення населення продуктами харчування за відсутності ринку продуктів харчування / М.В, Кривун // Вісник економічної науки України. — 2020. — № 2 (39). — С. 232-237. — Бібліогр.: 32 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:У статті проаналізовано принципові відмінності між функціонуванням системи постачання продовольства в Радянському Союзі та розвиненими капіталістичними країнами. Система продовольчого забезпечення населення без вільного ринку функціонувала майже все ХХ ст. на території 15 сучасних країн, включаючи Україну, в рамках формування держави під назвою Союз Радянських Соціалістичних Республік. Керівництво цього державного формування поставило амбітну мету – створити самодостатню економіку, яка б самостійно задовольняла всі її потреби власним виробництвом. Мета цього дослідження – надати критичний огляд системи продовольчого забезпечення за відсутності ринку продовольства. Проведена оцінка розвитку факторів виробництва харчових продуктів, а також розподілу продуктів харчування, їх надходження кінцевим споживачам. Здійснено огляд формування та розвитку факторів виробництва продуктів харчування. Визначено, що їх застосування у виробництві продуктів харчування було вкрай незадовільним з точки зору виконання завдань по забезпеченню населення необхідними продуктами харчування. Загальною причиною їх неефективного функціонування, зокрема, науково-технологічного прогресу, є деструктивний розвиток індивідуальних творчих якостей населення в СРСР, або людського капіталу. Це було наслідком спочатку жорсткого придушення свободи та життя широких верств населення СРСР з боку тоталітарного режиму, а потім примусового обмеження шляхів розвитку талантів людини поза стереотипом «радянської людини». Щодо системи забезпечення населення продуктами харчування, то і вона вносила свій вклад у становлення людської особистості громадян СРСР. Так, наприклад, обмежений асортимент і дефіцит, що породжував довгі черги за продуктами харчування, носили у цілому негативний вплив на населення СРСР.