Перлина сербського епосу (народна пісня «Дівчина Косовка» в українських перекладах) - Гуць, М.В. (Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України, 2008)
Предметом аналізу в запропонованій нижче статті є оригінальний текст (сербською мовою) та українські переклади одного з найяскравіших зразків сербського народного епосу – народної пісні «Дівчина Косовка». Автор наукової розвідки ставив собі за мету проаналізувати оригінальний текст та українські переклади народної пісні з циклу «косівських пісень», дати читачеві уявлення про поетику й ритмомелодику фольклорного твору.