До ювілею докторки історичних наук, професорки І.Матяш - Боряк, Г.; Віднянський, С. (Український історичний журнал, 2021)
Яскравим прикладом творчого успіху українських жінок-науковиць стала творча біографія провідної наукової співробітниці Інституту історії України НАН  України, докторки історичних наук, професорки, заслуженої діячки науки і техніки України Ірини Борисівни Матяш.