2025-02-22T16:56:28-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: Query fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-180102%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T16:56:28-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: => GET http://localhost:8983/solr/biblio/select?fl=%2A&wt=json&json.nl=arrarr&q=id%3A%22irk-123456789-180102%22&qt=morelikethis&rows=5
2025-02-22T16:56:28-05:00 DEBUG: VuFindSearch\Backend\Solr\Connector: <= 200 OK
2025-02-22T16:56:28-05:00 DEBUG: Deserialized SOLR response
Тенденції розвитку готельно-ресторанного господарства Запорізького регіону у контексті формування стратегії
У статті обґрунтовано необхідність дослідження тенденцій розвитку готельно-ресторанного господарства Запорізького регіону у контексті формування стратегії. Сьогодні вітчизняна індустрія гостинності розвивається швидкими темпами, особливо у великих промислових і фінансових центрах країни. Але значущі...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Article |
Language: | Ukrainian |
Published: |
Інститут економіки промисловості НАН України
2021
|
Series: | Вісник економічної науки України |
Subjects: | |
Online Access: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/180102 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | У статті обґрунтовано необхідність дослідження тенденцій розвитку готельно-ресторанного господарства Запорізького регіону у контексті формування стратегії. Сьогодні вітчизняна індустрія гостинності розвивається швидкими темпами, особливо у великих промислових і фінансових центрах країни. Але значущість цього сегменту для вітчизняної економіки знач¬но нижча, ніж у розвинених країнах світу.
Зазначено, що ефективність функціонування готельно-ресторанного господарства залежить від багатьох зовнішніх та внутрішніх факторів, що мають широкий вплив на подальший розвиток індустрії гостинності. Готельно-ресторанний бізнес активно розвивається, знаходячи нові якісні риси та нові імпульси свого розвитку, але останніми роками накопичилась низка невирішених питань.
Проведено аналіз економічного стану та тенденцій розвитку готельно-ресторанного господарства області на основі статистичних даних Головного управління статистики Запорізької області та Державної служби статистики України. Досліджено динаміку кількості засобів розміщення в Запорізькій області. В результаті виявлено наступні тенденції: кількість готельних закладів у 2019 р. значно знизилася, це пояснюється безліччю перевірок та невідповідністю готелів європейському рівню, що зумовило жорстку конкуренцію між підприємствами готельного господарства.
Проаналізовано пропозиції туристичних послуг Запорізької області за 2017-2019 рр. Коефіцієнт використання місткості засобів розміщування у 2019 р. нижче від показників 2017-2018 рр. Це вказує на не зовсім нерівномірне заповнення місць за сезонами і про створення значної кількості резервних місць на випадок сезонного збільшення кількості гостей.
Зазначено, що найбільша кількість закладів готельно-ресторанного господарства області припадає на Бердянський, Мелітопольський райони і м. Запоріжжя. Це пояснюється тим, що Бердянський та Мелітопольський райони – це основні рекреаційно-курортні комплекси в області з найбільшими туристичними потоками.
Проведено аналіз динаміки кількості закладів ресторанного господарства за 2017–2019 рр. в Запорізькій області та динаміку закладів ресторанного господарства по містах обласного значення Запорізької області. Зазначено, що за останні роки спостерігається постійне скорочення мережі ресторанного господарства, що належить юридичним особам. Це пов’язано із зростанням кількості підприємств, що належать фізичним особам-підприємцям, а також із закриттям їдалень на промислових та інших об’єктах.
Щодо вирішення проблем розвитку готельного господарства Запорізької області запропоновано передбачити ряд стратегічних завдань. Узагальнено перспективні напрями розвитку у сфері ресторанного бізнесу в регіоні. Залишаться тренди: національних кухонь, підприємств, що пропонують крафтові страви, втілення здорового способу харчування, приготування страв у присутності замовника, з фермерських продуктів, приготування низькокалорійних страв, використання низькотемпературних режимів та відкриття закладів харчування у форматі casual, своєрідних закладів фабрик та ринків. |
---|