Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю

З використанням двох різних процедур екстракції одержано вісім етанольних екстрактів із листя рослин Magnolia × soulangeana Soul.-Bod., Magnolia kobus та двох зразків Camellia japonica L. За допомогою високоефективної рідинної хроматографії, методу Фоліна—Чокальтеу і DPPH тесту вивчено склад та ант...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2021
Автори: Лагута, І.В., Ставинська, О.М., Кузема, П.О., Іванніков, Р.В., Аніщенко, В.М., Ліннік, О.П.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Видавничий дім "Академперіодика" НАН України 2021
Назва видання:Доповіді НАН України
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/180409
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю / І.В. Лагута, О.М. Ставинська, П.О. Кузема, Р.В. Іванніков, В.М. Аніщенко, О.П. Ліннік // Доповіді Національної академії наук України. — 2021. — № 2. — С. 91-99. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-180409
record_format dspace
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Хімія
Хімія
spellingShingle Хімія
Хімія
Лагута, І.В.
Ставинська, О.М.
Кузема, П.О.
Іванніков, Р.В.
Аніщенко, В.М.
Ліннік, О.П.
Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
Доповіді НАН України
description З використанням двох різних процедур екстракції одержано вісім етанольних екстрактів із листя рослин Magnolia × soulangeana Soul.-Bod., Magnolia kobus та двох зразків Camellia japonica L. За допомогою високоефективної рідинної хроматографії, методу Фоліна—Чокальтеу і DPPH тесту вивчено склад та антиоксидантні властивості одержаних екстрактів. Показано, що основними складовими екстрактів магнолій є глікозиди кверцетину та похідні оксикоричних кислот, тоді як у екстрактах камелій переважають катехіни і похідні оксибензойних кислот. Склад екстрактів залежить не тільки від виду рослини, а й від способу екстрагування; загалом, екстракти, одержані при температурі 60 °С та під дією ультразвуку, мають більший вміст поліфенолів, ніж екстракти, отримані кип’ятінням рослинного матеріалу у 70 %-му етанолі при ~85 °C; загальна кількість фенольних сполук у екстрактах змінювалась у діапазоні 50—150 мг/л. Виявлено, що, попри значну різницю у вмісті фенолів, всі екстракти мають дуже високу антиоксидантну активність як у тесті Фоліна—Чокальтеу, так і в реакції з DPPH радикалами. Показано, що екстракти мають загальний фенольний індекс 1,5—7,5, а протягом 30 хв реакції сім з восьми екстрактів інгібують понад 50 % радикалів DPPH навіть після розведення у 10 разів. Екстракт камелії з найвищими антиоксидантними властивостями було протестовано як добавку до біодизелю, що має запобігти його окисненню під час зберігання. Стабільність біодизелю, одержаного з Camelina sativa (L.) Crantz, досліджували за прискореною процедурою при 43 °C протягом чотирьох тижнів, критерієм окиснення біопалива слугувало його кислотне число. Попередні результати показали, що екстракт камелії може бути ефективним антиоксидантним агентом — запобіжником окиснення біодизелю.
format Article
author Лагута, І.В.
Ставинська, О.М.
Кузема, П.О.
Іванніков, Р.В.
Аніщенко, В.М.
Ліннік, О.П.
author_facet Лагута, І.В.
Ставинська, О.М.
Кузема, П.О.
Іванніков, Р.В.
Аніщенко, В.М.
Ліннік, О.П.
author_sort Лагута, І.В.
title Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
title_short Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
title_full Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
title_fullStr Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
title_full_unstemmed Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
title_sort антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю
publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
publishDate 2021
topic_facet Хімія
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/180409
citation_txt Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю / І.В. Лагута, О.М. Ставинська, П.О. Кузема, Р.В. Іванніков, В.М. Аніщенко, О.П. Ліннік // Доповіді Національної академії наук України. — 2021. — № 2. — С. 91-99. — Бібліогр.: 15 назв. — укр.
series Доповіді НАН України
work_keys_str_mv AT lagutaív antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
AT stavinsʹkaom antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
AT kuzemapo antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
AT ívanníkovrv antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
AT aníŝenkovm antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
AT línníkop antioksidantnívlastivostíroslinnihekstraktívstabílízatorívbíodizelû
first_indexed 2023-10-18T22:49:59Z
last_indexed 2023-10-18T22:49:59Z
_version_ 1796156550863126528
spelling irk-123456789-1804092021-09-24T01:26:14Z Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю Лагута, І.В. Ставинська, О.М. Кузема, П.О. Іванніков, Р.В. Аніщенко, В.М. Ліннік, О.П. Хімія З використанням двох різних процедур екстракції одержано вісім етанольних екстрактів із листя рослин Magnolia × soulangeana Soul.-Bod., Magnolia kobus та двох зразків Camellia japonica L. За допомогою високоефективної рідинної хроматографії, методу Фоліна—Чокальтеу і DPPH тесту вивчено склад та антиоксидантні властивості одержаних екстрактів. Показано, що основними складовими екстрактів магнолій є глікозиди кверцетину та похідні оксикоричних кислот, тоді як у екстрактах камелій переважають катехіни і похідні оксибензойних кислот. Склад екстрактів залежить не тільки від виду рослини, а й від способу екстрагування; загалом, екстракти, одержані при температурі 60 °С та під дією ультразвуку, мають більший вміст поліфенолів, ніж екстракти, отримані кип’ятінням рослинного матеріалу у 70 %-му етанолі при ~85 °C; загальна кількість фенольних сполук у екстрактах змінювалась у діапазоні 50—150 мг/л. Виявлено, що, попри значну різницю у вмісті фенолів, всі екстракти мають дуже високу антиоксидантну активність як у тесті Фоліна—Чокальтеу, так і в реакції з DPPH радикалами. Показано, що екстракти мають загальний фенольний індекс 1,5—7,5, а протягом 30 хв реакції сім з восьми екстрактів інгібують понад 50 % радикалів DPPH навіть після розведення у 10 разів. Екстракт камелії з найвищими антиоксидантними властивостями було протестовано як добавку до біодизелю, що має запобігти його окисненню під час зберігання. Стабільність біодизелю, одержаного з Camelina sativa (L.) Crantz, досліджували за прискореною процедурою при 43 °C протягом чотирьох тижнів, критерієм окиснення біопалива слугувало його кислотне число. Попередні результати показали, що екстракт камелії може бути ефективним антиоксидантним агентом — запобіжником окиснення біодизелю. Using two different extraction procedures, eight ethanol plants extracts are obtained from the leaves of Magnolia × soulangeana Soul.-Bod., Magnolia kobus, and two samples of Camellia japonica L. The composition and antioxidant properties of the extracts are studied by means of high performance liquid chromatography, the Folin— Ciocalteu method, and DPPH test. Hydroxycinnamic acids and quercetin glicosides are found to be the main constituents of Magnolia extracts, while hydroxybenzoic acids and catechin derivatives prevailed in Camelia extracts. The composition of the extracts was also affected by extraction procedures; in general, the extracts obtained at 60 °C under ultrasonic treatment contained phenolic compounds of a higher quantity than the extracts prepared by boiling the leaves in 70 % ethanol at ~85 °C; the overall amount of phenolic compounds in the extracts was in a range of 50-150 mg/l. In spite of significant distinctions in the content of phenols, all the extracts were found to possess a very high antioxidant activity in both Folin—Ciocalteu and DPPH assays. The extracts were found to have the total phenolic index of 1.5-7.5. During 30 min of the reaction, seven of eight extracts inhibited more than 50 % of DPPH radicals under standard test conditions, even being diluted by 10 times. The extract of Camellia japonica L. with the highest antioxidant ability was also tested as an additive to stabilize the biodiesel against oxidation. The stability of biodiesel prepared from Camelina sativa (L.) Crantz was studied according to accelerated procedure at 43 °C for four weeks, with the changes in the acid value of the samples being the criteria of fuel oxidation. The preliminary results showed that Camellia extract may be a promising stabilizing additive to reduce the biodiesel oxidation. 2021 Article Антиоксидантні властивості рослинних екстрактів — стабілізаторів біодизелю / І.В. Лагута, О.М. Ставинська, П.О. Кузема, Р.В. Іванніков, В.М. Аніщенко, О.П. Ліннік // Доповіді Національної академії наук України. — 2021. — № 2. — С. 91-99. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. 1025-6415 DOI: doi.org/10.15407/dopovidi2021.02.091 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/180409 544.02:581.6:662.7:665.3 uk Доповіді НАН України Видавничий дім "Академперіодика" НАН України