Розробка інформаційної системи семантичної ідентифікації і документування результатів неформального й інформального навчання - Прийма, С.М.; Строкань, О.В.; Лубко, Д.В.; Литвин, Ю.О.; Білик, Н.І. (Проблеми програмування, 2020)
Здійснено аналіз підходів взаємодії ринку надання освітніх послуг з ринком праці через визнання результатів неформального й інформального навчання. Обґрунтовано доцільність використання семантичних технологій для обробки даних, які спрямовані на обробку інформації на рівні знання. Докладно розглянуто класифікатор ESCO, який дозволяє здобувачам роботи і роботодавцям з різних країн-членів Європейського Союзу більш ефективно оперувати інформацією про результати навчання. Запропоновано інформаційна система семантичної ідентифікації та документування результатів неформального й інформального навчання на основі онтологічних баз знань. Виділені та проаналізовані етапи розробки даної системи: створено схему онтології в редакторі Protege, описаний процес інтеграції онтології в RDF-сховище, розроблена архітектура та інтерфейс користувача запропонованої інформаційної системи.