Комплексные исследования геомеханического и газодинамического состояния углепородного массива - Рубан, А.Д.; Захаров, В.Н. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Наведено результати аналітичних і експериментальних досліджень напружено-деформованого стану масиву гірських порід при техногенному впливі. Встановлено критерійні умови виникнення газодинамічних явищ при очисних і прохідницьких роботах. Сформовано структуру автоматизованої системи моніторингу небезпеки газо- і геодинамічних явищ у шахтах.