Нейропептид кіоторфін запобігає розвитку апоптозу фібробластів лінії L929 в умовах холодового стресу - Гулевський, О.К.; Моісєєва, Н.М.; Горіна, О.Л. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено протиапоптотичну дію нейропептиду кіоторфін на моделі холодового стресу фібробластів лінії L929. Вплив дипептиду на клітини аналізували за морфологічними показниками, за допомогою цитофлуориметрії з одночасним фарбуванням annexin V/7-AAD та дослідженням виходу цитохрому с до цитоплазми клітин. У вибраних умовах холодового стресу відмічено вірогідне збільшення кількості клітин з морфологічними ознаками апоптозу за даними світлової мікроскопії, порушення асиметрії мембрани та зареєстровано появу в цитоплазмі клітин цитохрому с. Доведено, що додавання кіоторфіну в концентрації 100 мкг/л до середовища культивування за 15 хв до моделювання холодового стресу сприяло вірогідному зменшенню кількості клітин з ознаками апоптозу. Кількість annexin V⁺/7-AAD⁻-клітин після попередньої інкубації фібробластів з дипептидом знижувалась до 19,1 ± 0,5 % порівняно зі зразками після холодового стресу (55,3 ± 2,1 %), а кількість клітин, в цитоплазмі яких зареєстровано цитохром с, зменшувалася в 3,65 раза. На підставі результатів досліджень висловлено припущення, що попередня інкубація з регуляторним нейропептидом кіоторфін у концентрації 100 мкг/л ефективно запобігає апоптозу у фібробластах L929 в умовах холодового стресу.