Визначення ступеня семантичної подібності з використанням апарату дескриптивних логік - Захарова, О.В. (Проблеми програмування, 2021)
У роботі проведений аналіз існуючих підходів, моделей та способів оцінювання, заснованих на застосуванні апарату дескриптивних логік, запропонована їхня класифікація як за рівнем визначення подібності, так і за видами співставлення. Основна увага приділяється встановленню подібності концептів (моделям понятійного рівня). Задачі встановлення ступеня подібності між екземплярами та між концептом і екземпляром зводяться до знаходження найбільш специфічного концепту для екземпляра/екземплярів та оцінювання подібності відповідних концептів. Уведено поняття екзистенційної подібності та продемонстровано застосування певних видів оцінок для визначення ступеня семантичної подібності понять та/або знань на прикладі онтології геометричних понять.